Yer fıstığı harmanlama makinası için prototip bir radyal fan tasarımı ve imalatı
Design and manufacturing of a prototype radial fan for peanut threshing machine
- Tez No: 904628
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BAYAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fıstık Hasat Makinaları, Radyal Fan Tasarımı, CFD Analizi, İşletim Maliyetleri, Peanut Harvesting Machines, Radial Fan Design, CFD Analysis, Operating Costs
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Yerfıstığı hasadında kullanılan radyal fanların hava hızları, toprak ve kapsüllerin verimli ayrıştırılmasında kritik rol oynar. Bu çalışmada, hava hızlarını optimize ederek enerji tasarrufu sağlamak amacıyla Erdem Makine-Ceyhan/Adana firmasına ait BG3130 yer fıstığı harmanlama makinası ve aynı makinanın yeni tasarım TG3130 fanları karşılaştırılmıştır. Solidworks Flow Simulation 2023 ile yapılan analizlerde, TG3130'un fan devri 2200 d/d iken H bölgesinde ortalama hava hızının 26,22 m/s, BG3130'da ise aynı devirde 24,81 m/s olduğu tespit edilmiştir. Simülasyon sonuçlarına göre TG3130'da 24,54 m/s, BG3130'da ise 22,57 m/s değerleri elde edilmiştir. Ayrıca TG3130'un temizleme ünitesinin R bölgesinde 1100 d/d hızında 9,76 m/s hava hızı ölçülürken, BG3130'da bu hız 9,17 m/s olarak kaydedilmiştir. Simülasyon sonuçları ise TG3130 için 9,24 m/s, BG3130 için 8,92 m/s olarak belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre, TG3130'un daha düşük devirlerde BG3130'a yakın veya daha yüksek hava hızlarına ulaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The air speeds of radial fans used in peanut harvesting play a critical role in the efficient separation of soil and pods. In this study, the BG3130 peanut threshing machine from Erdem Makine in Ceyhan/Adana and its newly designed TG3130 fans were compared to achieve energy savings by optimizing air speeds. Analyses conducted with Solidworks Flow Simulation 2023 revealed that at a fan speed of 2200 rpm, the average air speed in the H region was 26.22 m/s for the TG3130 and 24.81 m/s for the BG3130 at the same speed. Simulation results showed air speeds of 24.54 m/s for the TG3130 and 22.57 m/s for the BG3130. Additionally, in the R region of the cleaning unit, the air speed at 1100 rpm was measured as 9.76 m/s for the TG3130, while it was 9.17 m/s for the BG3130. Simulation results indicated air speeds of 9.24 m/s for the TG3130 and 8.92 m/s for the BG3130. Based on these results, it was observed that the TG3130 achieved air speeds close to or higher than the BG3130 at lower rotational speeds.