Production of space and class relations: An extended case study of the Tashkent textile factory
Mekânın üretimi ve sınıf ilişkileri: Taşkent tekstil fabrikası üzerine genişletilmiş bir durum çalışması
- Tez No: 904670
- Danışmanlar: PROF. DR. HELGA RITTERSBERGER TILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mekânın Üretimi, Özbek İşçi Sınıfının Yeniden Oluşumu, Konformist Mekân, Gri Yakalı İnsanlar, Post-Sovyet Taşkent'te Bir Tekstil Fabrikası, Production of Space, (Re)making of the Uzbek Working Class, Conformist Spaces, Gray Collar People, Textile Factory in Post-Soviet Tashkent
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
Bu araştırma, çok uluslu bir tekstil fabrikasının kurulması aracılığıyla özelleştirme sürecine giren bir post-Sovyet köyündeki sınıf ilişkilerinin dönüşümünü Michael Burawoy'un genişletilmiş durum çalışması metodu yoluyla analiz etmektedir. Haziran 2022-Ağustos 2022 tarihleri arasında fabrikadaki mavi ve beyaz yakalı işçiler ile fabrika dışındaki köylü sınıfından olan on iki kişiyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler ve köyde yaşayan on dört yerel gri yakalı birey ile gerçekleştirilen katılımcı gözlemler, arşiv belgeleri ve yazar tarafından sistematik olarak toplanan saha notları ve fotoğraflarla desteklenmiştir. Bulgular, Henri Lefebvre'in mekânın üretimi ve üretilen kapitalist mekânlar hakkındaki teorileri ve kendisinin mekânsal üçlemesinde değindiği algılanan mekân çerçevesinde analiz edilmiştir. Edward Palmer Thompson'un kapitalist dönemde modern işçi sınıfının yeniden oluşumuna ilişkin düşünceleri de bu analizlerin bir diğer parçası olarak tartışılmaktadır. Tüm bunlara bağlı olarak araştırmanın temel sorusu şu şekildedir: Çok uluslu bir tekstil fabrikasının kurulması, bir zamanlar sosyalist olan bir köyün sınıf yapısını nasıl etkilemektedir? Bu araştırma sorusuna yanıt aranırken yeni tip bir Özbek işçi sınıfının ortaya çıkışı ve eski tip proleter sınıfların yok olmasıyla, gri yakalı olarak adlandırılan yeni bir yerel sosyal grubun uymacı (konformist) mekânlar üretimi yoluyla oluşmakta olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research analyzes the changing class relations in a post-Soviet Uzbek village that is undergoing privatization via the establishment of a multinational textile factory through the application of the extended case method coined by Michael Burawoy. Semi-structured interviews and participant observations conducted between June 2022 and August 2022 with twelve people from three different classes and nationalities, which include blue and white-collar workers of the factory and peasantry as well as fourteen local gray collar people of the researched village, are also supported by archival documents and a plethora of systematically collected field notes and photos taken by the author. The obtained findings are equally analyzed in tandem with the theories of Henri Lefebvre on the production of capitalist space and the perceived dimension of the spatial triad. While discussing these changes, the overall perspectives of Edward Palmer Thompson and his ideas regarding the (re)making of the modern working class in the capitalist era and their applicability to the Uzbek context are also provided. Correspondingly, the following research question could be asked: What kind of consequences does the implementation of a multinational textile factory have on the class structure of a once socialist village? While trying to address the research question, this research found that the formation of a new type of Uzbek working class and the disappearance of the former gave birth to the making of a newly emerging indigenous social group named gray collared through the production of conformist spaces.