Vatikan devlet başkanlarının Türkiye'ye gelişlerinin Türk basınına yansımaları
The reflections of Vatican heads of state's visits to Turkey in the Turkish press
- Tez No: 904673
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN ELMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Vatikan, diplomasi, devlet başkanı, Laterano Antlaşması
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnkılap Tarihi Anabilim Dalı
- Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Müslümanlar ile Hristiyanlar arasında yüzlerce yıl süren ilişkilerin sabit bir çizgisi hiçbir zaman olmamıştır. Birinin gaza ve cihat anlayışı diğerinin Haçlı düşüncesi bu iki dini genel anlamda karşı karşıya getirmiştir. Bu çatışmalarda Soğuk Savaş dönemi ve sonrasında diplomasi dili ile çözümler üretilmeye çalışılmıştır. Buna rağmen hiçbir zaman kalıcı çözümler bulunamamıştır. Türkiye ile Vatikan arasında Osmanlı dönemine dayanan ilişkiler söz konusudur. Vatikan 1929 yılında Laterano Antlaşması ile bağımsızlığını kazanmıştır. Türkiye'de 1923 yılında Cumhuriyet ilan edilmiştir. İki bağımsızlığını kazanan devlet arasındaki resmi ilişkiler 1960 yılında başlamıştır. Bu süreçte kurulan diplomatik ilişkilerde dört tane Vatikan lideri, Türkiye'yi ziyaret etmiş; iki Türkiye Cumhurbaşkanı da Vatikan'ı ziyaret etmiştir. Bu çalışmada genel anlamda Türkiye ile Vatikan arasındaki ilişkilerin diplomasi ayağında, Vatikan Devlet Başkanlarının Türkiye'ye yaptıkları ziyaretlerin Türk basınına yansımaları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
There has never been a fixed line in the relations between Muslims and Christians that have lasted for hundreds of years. One's understanding of war and jihad and the other's idea of the Crusade brought these two religions face to face in general times. In these conflicts, solutions were tried to be produced the language of diplomacy during and after Cold War. Despite this, permanent solutions have never been found. There are relations between Turkey and Vatican dating back to the Ottoman period. The Vatican gained its independence in 1929 with the Treaty Lateran. The Republic was declared in Turkey in 1923. Official relations between the two independent states started in 1960. In the diplomatic relations established during this period, four Vatican leaders visited Turkey; two Turkish President also visited the Vatican. In this study, in general terms, in the diplomatic aspect of the relations between Turkey and the Vatican Heads of State to Turkey on the Turkish press are discussed. Key words : Turkey , Vatican , diplomacy, heads of state, Treaty Lateran