Barriers in cement industry towards circular economy
Döngüsel ekonomiye doğru çimento endüstrisi önündeki engeller
  1. Tez No: 904715
  2. Yazar: UĞUR AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ADA, PROF. DR. SACHIN KUMAR MANGLA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi, çimento, dematel, engeller, sustainability, circular economy, cement, barriers, challenges
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Betonun ana elemanı olan çimento, ekonomik büyüme ve uygarlaşmada önemli bir yer tutan endüstriyel üründür. Ancak, üretimi yoğun enerji tüketimine, çevre kirliliğine ve yoğun CO2 emisyonuna sebep olmaktadır. Çimento endüstrisinde döngüsel ekonomiye geçişin başarısı ve sürdürülebilir üretimi hızlandırabilmek için temel engellerin anlaşılması ve tanımlanması önemlidir. Bu bakış açısı altında, bu çalışma çimento endüstrisinin döngüsel ekonomiye geçişte karşılaşacağı zorluklar ve engelleri tanımlamayı amaçlamaktadır. Çalışmada, bilimsel araştırma sonuçlarını ve iş dünyası pratik ölçütlerini entegre eden bütüncül bir model kurgulamak amacıyla sistematik literatür taraması ve odak grup çalışma sonuçları kullanılmıştır. Çimento sektöründe döngüsel ekonomi uygulamalarını hızlandıracak sonuçları ortaya çıkarmak için kullanılacak, 6 grup altında toplam 18 engel bulunmuş ve aralarındaki sebep-sonuç ilişkileri açığa çıkarılmıştır. Çimento endüstrisinde döngüsel ekonomi hakkında birçok çalışma olmasına rağmen çimento prosesine girdi olarak kullanılacak farklı alternatif malzemelerin teknik ve laboratuvar çalışmalarına odaklanılmıştır. Çimento sektörünü döngüsel ekonomiye geçişten geri tutan engellerin çalışılmış olması, bu çalışmayı orijinal yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cement, serving as the primary ingredient in concrete, plays a pivotal role in industrial development and societal progress. However, its production is marked by high energy consumption, environmental pollution, and significant CO2 emissions. This study adopts the perspective to explore the challenges and barriers facing the cement industry in transitioning to a circular economy. It aims to define the causal relationships among these barriers and identify practical implications necessary to overcome them. To achieve a comprehensive understanding, the study integrates results from a systematic literature review and focus group study. The DEMATEL method is employed to elucidate the causal relations between various factors. A total of 18 barriers, organized into six clusters, have been identified. These findings are intended to inform managerial decisions and accelerate the adoption of circular economy applications in the cement business. While existing studies on circular economy in cement focus on technical and laboratory aspects related to the use of alternative materials, this study stands out by examining and revealing the barriers hindering the cement sector's transition to circular economy practices, making it a novel and unique contribution to the field.