Identifying metaphoric perceptions of secondary school students towards English lessons
Ortaokul öğrencilerinin İngilizce derslerine yönelik metaforik algılarının belirlenmesi
- Tez No: 904745
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Metafor, Öğrencilerin metaforik algıları, İngilizce dersleri, Ortaokul öğrencileri, Metaphor, Metaphorical perceptions of students, English lessons, Secondary school students
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Öğrencilerin yabancı dile ilişkin algıları ve inanışları, onların amaçlarını ve güdülenmelerini şekillendirerek öğrenmeleri üzerinde olumlu ya da olumsuz etkilere sahiptir. Yabancı dil ile ilgili algıları öğrencilerin öğrenme stratejilerini de etkileyebilmekte ve olumsuz algıya sahip öğrenciler daha az etkili öğrenme stratejileri kullanabilmekte ve bu da kaygıyı arttırarak öğrenmelerini olumsuz etkileyebilmektedir. Yabancı dile yönelik algıların olumlu yönde olması, yabancı dil öğrenimini kolaylaştıracak ve dil öğrenme sürecini olumlu yönde etkileyerek sürekli ilerlemesini sağlayacaktır. Bunun yanı sıra yabancı dilin dünyayla iletişime geçmek ve teknolojik ve bilimsel gelişmeleri takip etmek için önemli bir köprü görevi görmesi de göz önünde bulundurulduğunda, yabancı dil öğrenimi gören öğrencilerinin yabancı dile yönelik algılarını belirlemek büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma, öğrencilerin İngilizce dersine ilişkin algılarını metaforlar aracılığıyla belirlemeyi amaçlamaktadır. Metafor kavramı, genel olarak ilgili kavramın ya da ele alınan konunun öğrenilmesini kolaylaştırmak, daha kolay ve rahat anlaşılmasını sağlamak ve kalıcılığı artırmak amacıyla soyut kavramları somutlaştırmada, bir şeyi bilinen başka bir şeyle anlatma olarak tanımlanabilir. Eğitim alanında özellikle kimi kavramlara yönelik varsayımları açıklama ve ortaya çıkarmada metaforlardan sıklıkla yararlanılmaktadır. Yabancı dil olarak öğrenilen İngilizceyi metaforlarla tanımlamak bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Bu araştırmada ortaokul 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik metaforik algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomonoloji deseni kullanılmıştır. Bu çalışmada fenomonoloji deseninin tercih edilmesinin nedeni, zihinsel imgelerin (metaforların) gözlenebilen bir durum veya mikroskop altında incelenebilen bir şey olmamasından ötürü zihinsel imgelerin bizzat veri kaynağı olan kişilerin betimlemeleriyle anlaşılabileceğinin düşünülmesidir. Araştırma Gaziantep ili Şehitkamil ilçesine bağlı 3 farklı ortaokulda 6. ve 7. sınıf öğrencisi olan toplam 325 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak metaforik anket formu ve odak grup görüşmesi kullanılmıştır. Öğrencilerin cinsiyet ve sınıf düzeyi ile İngilizce dersine yönelik metaforik algıları metaforik anket formu ile araştırılmış daha sonra bu öğrencilerden gönüllü olanlarla odak grup görüşmesi yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen verilerin analizi ve yorumlanması için ki kare testi ve içerik analizi uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular öğrencilerin genel olarak İngilizce dersine yönelik olumlu metaforik algılarının olduğunu göstermiştir. Bu sonuca ek olarak kız öğrencilerin İngilizce dersine yönelik metaforik algılarının erkek öğrencilere göre daha olumlu olduğu saptanmıştır. Ayrıca, öğrencilerin sınıf düzeyleri ile İngilizce dersini betimlemede kullanılan metaforların olumlu/olumsuz olması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bu çalışma, öğrenme-öğretme süreci öncesinde öğrencilerin yabancı dile ilişkin bakış açılarının belirlenmesi, ülkedeki yabancı dil eğitim programlarının hazırlanması, dil politikalarının belirlenmesi, materyallerin hazırlanması ve planlanması gibi aşamalarda öğretmenlere ve araştırmacılara katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Students' perceptions and beliefs about foreign languages have positive or negative effects on their learning by shaping their goals and motivations. These perceptions can also influence students' learning strategies; students with negative perceptions tend to use less effective learning strategies, which can increase anxiety and adversely affect their learning. Positive perceptions of foreign languages facilitate language learning and contribute to a progressive and continuous improvement of the process. In addition, considering that foreign languages serve as an important bridge for communicating with the world and keeping up with technological and scientific developments, it is crucial to determine the perceptions of students learning foreign languages towards those languages. This study aims to determine students' perceptions of English lessons through metaphors. The concept of metaphor can generally be defined as a means of illustrating abstract concepts in more concrete ways to facilitate understanding and enhance retention. In the field of education, metaphors are frequently utilized to explain and uncover assumptions related to specific concepts. Defining English learned as a foreign language through metaphors forms the essence of this study. This study aims to determine the metaphorical perceptions of 6th and 7th grade students towards their English lessons. The study employed a qualitative research method known as phenomenology design. The reason for choosing a phenomenological design in this study is the belief that mental images (metaphors), being neither observable phenomena nor things that can be examined under a microscope, can be understood through the descriptions provided by individuals who are the actual sources of the data. The research was carried out with a total of 325 students in the 6th and 7th grades from three different middle schools in the Şehitkamil district of Gaziantep province. Data collection was conducted using a metaphor questionnaire form and focus group interview form. The metaphorical perceptions of students regarding English lessons were explored using the metaphor questionnaire form, and follow-up focus group interviews were held with those students who volunteered. The analysis and interpretation of the data obtained from the study were conducted using the chi-square test and content analysis. The findings from the research indicated that the students generally have positive metaphorical perceptions towards the English lesson. Besides, the study also showed that female students have a more positive metaphorical perception of the English lesson compared to male students. No statistically significant relationship was found between grade levels of the students and positivity/negativity of metaphors that were used to describe English lessons. This study would contribute teachers and researchers at stages such as determining students' perspectives on foreign languages before the learning-teaching process, preparing foreign language education programs in the country, determining language policy, and preparing and planning materials.