Kuzey Irak Türk bölgesinde görev yapan kamu ve özel sektör spor yöneticilerinin otantik ve babacan liderliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of authentic and paternalistic leadership of public and private sector sports managers working i̇n Noeth Ieaq Turkish region
  1. Tez No: 904822
  2. Yazar: MARDİN TAHSEEN ABDULRAHMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BÜLENT FİŞEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Babacan liderlik, Otantik liderlik, Spor kurumu, Kamu, Paternalistic leadership, Authentic leadership, Sport institution, Public
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Çalışmanın amacı Irak'ta görev yapan spor kurumu yöneticilerinin personelleri tarafından algılanan babacan ve otantik liderlik özelliklerinin incelenmesidir. Bu amaç ile 35 yönetici ve 30 yönetici yardımcısı hakkında bilgi edinmek için 265 personel çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır. 265 personelden yöneticilerinin babacan ve otantik liderlik davranışları hakkında bilgi almak için Babacan Liderlik Ölçeği ve Otantik Liderlik Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi için ikili gruplarda bağımsız gruplar t testi, çoklu gruplarda ise Tek Yönlü Varyans Analizi ve LSD çoklu karşılaştırma testi kullanılmış, analizler SPSS 22 programında yapılmıştır. Ölçeklerin iç tutarlılık analizi Cronbach Alfa analizi ile ölçeklerin faktör analizi ise Barlett Küresellik testi ve Kaiser-MeyerOlkin katsayısı ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde Babacan liderlik ölçeğinde kamu kurumunda çalışan personelin anlamlı düzeyde daha yüksek ölçek puanlarına sahip olduğu; çalışma yılı ve aynı yönetici ile çalışma yılı yüksek bireylerin diğer bireylere göre daha yüksek algılanan babacan liderlik ölçeği puanlarına sahip olduğu gözlenmiştir. Otantik liderlik ölçeğinde ise kamu kurumunda çalışan personelin yöneticilerine dair daha yüksek otantik liderlik ölçek puanlarına sahip olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak Irak'ta bulunan kamu ve özel spor tesislerinde çalışan personellerin liderlerinden algıladıkları babacan ve otantik liderlik düzeylerinin kamu spor tesislerinde çalışanlarda daha yüksek olduğu; ayrıca babacan liderlik algısının çalışma yılı ve aynı yönetici ile uzun yıllar çalışmaktan da olumlu etkilendiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to examine the paternalistic and authentic leadership characteristics perceived by the staff of sports institution managers working in Iraq. For this purpose, 265 personnel voluntarily participated in the study in order to obtain information about 35 managers and 30 assistant managers. The Paternalistic Leadership Scale and the Authentic Leadership Scale were applied to obtain information about the paternalist and authentic leadership behaviors of their managers from 265 personnel. SPSS 22 program was used for the analysis of the data obtained, and paired samples t-test was used for paired groups, and One Way ANOVA and LSD post-hoc test were used for multiple groups. Internal consistency analysis of the scales was analyzed by Cronbach Alpha analysis, factor analysis of the scales was examined by Barlett Sphericity test and Kaiser-Meyer-Olkin coefficient. When the results were examined, it was seen that the personnel working in the public institution have significantly higher scale scores in the Paternalistic Leadership Scale; It has been observed that individuals with higher working years and working years with the same manager have higher perceived paternalistic leadership scale scores than other individuals. In the Authentic Leadership Scale, it was determined that the personnel working in the public institution had higher authentic leadership scale scores for their managers. As a result, the level of fatherly and authentic leadership perceived by the leaders of the personnel working in public and private sports facilities in Iraq is higher than those working in public sports facilities; In addition, it can be said that the perception of paternalistic leadership is positively affected by working years and working with the same manager for many years.