Adli amaçlı tükrük identifikasyonunda çeşitli mirna belirteçlerinin olumsuz çevre koşullarına karşı stabilitesinin araştırılması
  1. Tez No: 904905
  2. Yazar: MUHAMMED BAHADIR KERNİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: miRNA, Tükürük, Vücut Sıvıları, Adli İdentifikasyon, Stabilite, miRNA, Saliva, Body Fluids, Forensic Identification, Stability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Vücut sıvılarının tanımlanması adli olaylarda (cinsel saldırı, hırsızlık, yaralama, cinayet vb.) mağdur ve şüpheli arasındaki bağlantıyı ortaya koymak açısından oldukça önemlidir. Örneğin bir cinsel saldırı olayında mağdurun kıyafetleri üzerinde şüpheliye ait herhangi bir vücut sıvısı lekesi tespit edilmesi soruşturma sürecine katkısı çok elzemdir. Hali hazırda adli amaçlı vücut sıvılarının tespiti için kullanılan birçok yöntem ve materyal bulunmaktadır. Bu çalışmada ise bulunan yöntem ve materyallere alternatif olarak son zamanlarda popülerlik kazanmış olan miRNA belirteçlerinin, tükürük örneklerinde çevre koşulları ve zamana göre verimi araştırılmıştır. Bu amaçla 5 farklı gönüllüden 9 aydan 1 güne kadar belli aralıklar ile tükürük örnekleri alınmış olup alınan örnekler güneş ışığı, oda sıcaklığı ve su altı olmak üzere farklı ortamlarda bekletilmiştir. Daha sonra RNA izolasyonu yapılarak elde edilen izolatlar önce cDNA' ya dönüştürülüp ardından Real Time PCR yöntemi ile tükürüğe özgü miRNA 203, miRNA 205 ve SNORD48 belirteçleri çoğaltılmış ve elde edilen veriler IBM SPSS İstatistik 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda zamana göre güneş ışığında miRNA 203 belirtecine ait ölçümler arasındaki farklılığın istatistiksel olarak önemli olduğu görülmüştür. (F=5,396; p=0,0090,05).
Özet (Çeviri)
The identification of body fluids is crucial in forensic investigations (such as sexual assault, theft, injury, and murder) to establish a connection between the victim and the suspect. For instance, the detection of a suspect's bodily fluid stain on a victim's clothing is essential for the investigation process. Currently, there are numerous methods and materials used for the forensic identification of body fluids. In this study, the efficiency of miRNA biomarkers, which have gained popularity recently, was investigated in saliva samples under different environmental conditions and over time as an alternative to existing methods and materials. For this purpose, saliva samples were collected from 5 different volunteers at specific intervals from 9 months to 1 day. The collected samples were kept in different environments: sunlight, room temperature, and underwater. Subsequently, RNA isolation was performed, and the obtained isolates were converted into cDNA. Then, salivaspecific miRNA 203, miRNA 205, and SNORD48 biomarkers were amplified using the Real-Time PCR method. The obtained data were analyzed using the IBM SPSS Statistics 22.0 program. As a result of the study, it was found that the difference between the measurements of the miRNA 203 biomarker over time under sunlight was statistically significant (F=5.396; p=0.0090.05)."