Eşref Fakih'in 'el-Muhavzik' adlı tarihi kurgu romanının tahlili
Analysis of Eşref Fakih's historical fiction novel named 'el-Muhavzik'
- Tez No: 905093
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER İSHAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap Edebiyatı, Tarihi Roman, İhsan Eşref Fakih, el-Muhavzik, Arabic Literature, Historical Novel, İhsan Eşref Fakih, el-Muhavzik
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Tarih, geçmişten günümüze insanoğlunun önem verdiği bir alan olmuştur. Toplumlar tarihlerinden ders alarak geleceklerine yön vermişlerdir. Tarihin edebiyat sahnesinde yer edinmesi kısa sürede gerçekleşmiştir. Tarihi roman türü ilk olarak 19.yy'da Batı'da ortaya çıkmıştır. İnsanlara milliyetçilik akımını aşılamak için ortaya çıkan bu tür, Batı'dan yayılarak diğer ülkelere de sirayet etmiştir. Arap edebiyatında tarihi roman türü eserlerinin ortaya çıkma süreci 19.yy'ın ortalarında gerçekleşmiştir. Bu türde ilk örnekleri Corcî Zeydân ve Selim el-Bustânî vermiştir. Her ne kadar bu türün 19.yy'da ortaya çıktığı belirtilse de Cahiliye döneminden günümüze kadar ulaşan metinlerin geçmiş dönemdeki vakaları kaydetmesi, tarih biliminin Arap edebiyatındaki varlığını ortaya koymaktadır. Tezimizde öncelikle tarihi kurgunun tanımı ve edebiyattaki yeri ele alınmıştır. Ardından Eşref İhsan Fakih'in hayatı ve edebi kimliğine yer verilmiştir. Son olarak Eşref İhsan Fakih'in el-Muhavzik adlı tarihi romanın tahlili yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
History has been an area that human beings attach importance to from past to present. Societies have shaped their future by taking lessons from their history. History took its place on the literary stage in a short time. The historical novel genre first emerged in the West in the 19th century. This genre, which emerged to instill nationalism in people, spread from the West and spread to other countries. The emergence of historical novels in Arabic literature took place in the mid-19th century. The first examples of this type were given by Corci Zeydan and Selim el-Bustani. Although it is stated that this genre emerged in the 19th century, the fact that the texts that have survived from the Ignorance period record the events of the past period reveals the presence of historical science in Arabic literature. In our thesis, firstly, the definition of historical fiction and its place in literature are discussed. Then, the life and literary identity of Eşref İhsan Fakih is included. Finally, the historical novel named el-Muhavzik by Eşref İhsan Fakih was analyzed.