Birinci Türk Tarih Kongresi'nde (2-11 Temmuz 1932) yaşanan tartışmaların Türk tarih tezi ve ulus devlet inşa süreci çerçevesinde analizi
Analysis of the discussions at the First Turkish History Congress (2-11 July 1932) within the framework of the Turkish history thesis and the nation state building process
- Tez No: 905185
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT AYDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türk Tarihinin Ana Hatları, Türk Tarih Tezi, Birinci Türk Tarih Kongresi, Zeki Velidi Togan, Reşit Galip, Sadri Maksudi Arsal, The Main Lines of Turkish History, the Turkish History Thesis, the First Turkish History Congress, Zeki Velidi Togan, Reşit Galip, Sadri Maksudi Arsal
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Atatürk'ün liderliğinde örgütlenen ve yıllar süren ulusal kurtuluş mücadelesinin ardından kurulan Türkiye Cumhuriyeti, özellikle 1930'lu yılların başında kültürel ve düşünsel bir dönüşüm gerçekleştirme uğraşı vermiştir. Bu dönüşüm, bu topraklar için ilk kez atılan tohum olmayacak ancak en kapsamlılarından biri olacaktır. Etkisi on yıllar boyu sürecek, kapsamı ve niteliği ile bilimselliği halen tartışılacak Türk Tarih Tezi işte bu fikri örgütlenmenin en önemli teorisi sayılacaktır. Türk Tarih Tezi, Türk toplumunu milli tarih ülküsü etrafında birleştirmeyi amaçlamış ve bu toplumun kendi geçmişini daha çeşitli ve bu zamana kadar bildiklerinden çok daha farklı yorumlamasına imkân sağlamıştır. Bu tezin tüm topluma ve özellikle Türk gençliğine etki edebilmesinin ilk adımı Atatürk tarafından talimatı verilen ve toplanan Birinci Türk Tarih Kongresi olarak görülmüştür. 1932 yılında gerçekleşen bu kongre, Türk ulus devlet inşasının önemli fikir insanları tarafından uzun mesailerle hazırlanan Türk Tarihinin Ana Hatları isimli Türk Tarih Tezi'nin en önemli eserinin kabul görme merasimi şeklinde gerçekleşmiştir. Bu merasim ise sanıldığı kadar basit gerçekleşmeyecek ve kongrenin pek çok konuşmasında farklı sesler, çeşitli itirazlar ve hatta özellikle bu itirazlara gelen yuhalamalar kongrenin havasını belirleyecektir. Bu bağlamda İstanbul Darülfünunu Türk Tarihi müderrisi Zeki Velidi Togan'ın Türk Tarih Tezi'ne yönelik eleştirilerinin akabinde hem kongre sırasında hem de sonrasında yaşadıkları da Türk Tarih Tezi'nin kabulünün Atatürk'ün ulus devlet ideali açısından ne kadar elzem olarak görüldüğünü gözler önüne serecektir.
Özet (Çeviri)
The Republic of Turkey, organized under the leadership of Atatürk and founded after years of national liberation struggle, attempted to realize a cultural and intellectual transformation, especially in the early 1930s. This transformation will not be the first time the seed has been planted for these lands, but it will be one of the most comprehensive. The Turkish History Thesis, whose influence will last for decades and whose scope, quality and scientific nature are still debated, will be considered the most important theory of this intellectual organization. The Turkish History Thesis aimed to unite Turkish society around the ideal of national history and enabled this society to interpret its own past in a more diverse way and very differently from what it had known until now. The first step for this thesis to affect the whole society and especially the Turkish youth was seen as the First Turkish History Congress, which was instructed and convened by Atatürk. This congress, which took place in 1932, was held as the acceptance ceremony of the most important work of the Turkish History Thesis, named the Main Lines of Turkish History, which was prepared with long hours by the important intellectuals of the Turkish nation-state construction. This ceremony will not be as simple as it seems, and the atmosphere of the congress will be determined by different voices, various objections, and even boos to these objections in many speeches. In this context, the experiences of Zeki Velidi Togan, the professor of Istanbul University, both during and after the congress following his criticisms of the Turkish History Thesis will reveal how essential the acceptance of the Turkish History Thesis was for Atatürk's nation-state ideal.