Nakşî Ali Akkirmânî Divanı'nın bağlamlı dizin ve işlevsel sözlüğü
Contextual index and functional dictionary of Nakşî Ali Akkirmânî's Divan
- Tez No: 905186
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: XVII. yüzyıl, Bağlamlı Dizin, Nakşî Ali Akkirmânî Divanı, İşlevsel Sözlük, XVII th Century, Contextual Index, Nakşî Ali Akkirmânî's Divan, Functional Dictionary
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1453
Özet
Bağlamlı dizin ve işlevsel sözlükler, kelimelerinbağlamdan çıkarılan anlamlarının kaydedilmesiyle oluşturulmuş tarihsel bir sözlüktür. Prof. Dr. İsmail Hakkı AKSOYAK tarafından yürütülen TEBDİZ projesi kapsamında hazırlanmış olan Nakşî Ali Akkirmânî Divanı Bağlamlı Dizin ve İşlevsel Sözlüğü'nde 17. yüzyıl şairlerinden Nakşî Ali Akkirmânî'nin eseri olan Divan'ı ele alınmıştır. Dr. Hikmet Atik tarafından yayımlanan Nakşî Ali Akkirmânî Divanı (İnceleme- Metin) metni esas alınarak hazırlanan bu tezde Nakşî Ali Akkirmânî Divanı'nda kullanılan kelime kadrosu detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu inceleme neticesinde Divan'da yer alan deyimler, atasözleri, ünlemler, ikilemeler, Arapça ve Farsça tamlamalar, dua sözleri, ayet, hadis ve deyimler tespit edilerek ulaşılan kelime ve ibareler, metin içerisinde kazanmış olduğu anlamlarla birlikte belirtilmiştir. Ayrıca Nakşî Ali Akkirmânî'nin hayatı, dinî-tasavvufî eğilimi, edebî kişiliği, Divan'da bahsi geçen tarihî hadiseler ve şahsiyetler, mitolojik unsurlar ile şehir isimleri de tezde ele alınan konular arasındadır.
Özet (Çeviri)
Contextual index and functional dictionaries are historical dictionaries created by recording the meanings of words taken out of context. Prof. Dr. The Divan, the work of Nakşî Ali Akkirmânî, one of the 17th century poets, is discussed in the Contextual Index and Functional Dictionary of the Divan of Nakşî Ali Akkirmânî, prepared within the scope of the TEBDİZ project carried out by İsmail Hakkı AKSOYAK. Dr. In this thesis, which was prepared based on the text of Nakşî Ali Akkirmânî Divanı (Review-Text) published by Hikmet Atik, the vocabulary used in Nakşî Ali Akkirmânî Divanı was examined in detail. As a result of this review Idioms, proverbs, exclamations, reduplications, Arabic and Persian phrases, prayers included in the Divan.The words and phrases reached by identifying the words, verses, hadiths and idioms are stated together with the meanings they have gained in the text. In addition, the life of Nakşî Ali Akkirmânî, his religious Sufi tendency, literary personality, historical events and figures mentioned in the Divan, mythological elements and city names are also among the topics discussed in the thesis.