İvan Sergeyeviç Turgenyev'in öykülerinde otobiyografik unsurlar
Autobiographical aspects in the short stories of Ivan Sergeyevich Turgenev
- Tez No: 905184
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN OLCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Otobiyografi, Otobiyografiklik, İ.S. Turgenyev, Öykü, Rus Edebiyatı, Autobiography, Autobiographism, I.S. Turgenev, Short Story, Russian Literature
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tezin amacı, Rus yazar İvan Sergeyeviç Turgenyev'in (1818-1883) öykülerinin otobiyografik unsurlar üzerinden incelenmesidir. Çalışmada, bu amaç doğrultusunda otobiyografi türünün ve otobiyografikliğin genel tanımıyla birlikte otobiyografik unsurların edebi eserlerdeki yeri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Yazarın kişisel hayatı, toplumsal ve kültürel bağlamı, aile ilişkileri ve duygusal deneyimlerinin öykülerine nasıl yansıdığına yanıt aranarak, biyografisinin ışığında Turgenyev'in otobiyografik unsurları edebi bir araç olarak nasıl kullandığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the autobiographical aspects in the short stories and novellas of the Russian writer Ivan Sergeyevich Turgenev (1818-1883). In this study, the general definition of the autobiography genre and the art of autobiographism, as well as the place of autobiographism in literary works, are provided. By exploring how the author's personal life, social and cultural context, family relationships, and emotional experiences are reflected in his stories, this study examines how Turgenev used autobiographical aspects as a literary tool in the light of his biography.