Çocuk yoğun bakım ünitesinde kolistin kullanan hastalarda böbrek yetmezliği kriterlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of renal failure criteria in patients using colistin in the pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 905189
  2. Yazar: BEYZA SOĞANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BOŞNAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Böbrek Yetmezliği, Çocuk Yoğun Bakım, Kolistin, Nefrotoksisite, Acute Renal Failure, Pediatric Intensive Care, Colistin, Nephrotoxicity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmada Yoğun Bakım Ünitesi'nde ciddi enfeksiyonların tedavisinde kolistin kullanımı ile ilişkili nefrotoksisite ve risk faktörlerini araştırdık. Bu sayede literatüre katkıda bulunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde 01.09.2023- 30.06.2024 tarihleri arasında intravenöz kolistin kullanılan 52 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların sosyo-demografik özellikleri, klinik özellikleri ve böbrek yetmezliği kriterleri değerlendirilerek, hastalarda nefrotoksisite gelişme durumları ve nefrotoksisite gelişimine etki eden faktörler değerlendirildi. Bulgular: Çalışmadaki hastalara ortalama 6± 2,06 mg/kg/gün dozdan kolistin verildi ve ortalama 13 ± 7,83 gün kullanıldı. Hastaların altta yatan hastalıkları incelendiğinde % 65,4'ünde nörolojik hastalık mevcuttu. Hastaların % 35,4'ünde santral venöz kateter, % 28,1'inde trakeostomi kullanımı tespit edildi. Hastaların % 42,3'ünde kardiyovasküler sistem destekleyici ilaç kullanımı saptandı, en çok kullanılan ilaç noradrenalin (% 50) olarak tespit edildi. Hastaların % 82,7'sinde bakteri üremesi görüldü, üremelerin % 35,6'sında Pseudomonasaeruginosa, % 30,5'indeAcinetobacter baumannii saptandı. Üremelerin % 63'ü trakeal aspirattan, % 20,3'ü periferik kan kültüründen alınan numunelerden sonuçlandı. Kolistin tedavisi gerektiren endikasyonlar incelendiğinde en sık neden ventilatör ilişkili pnömoniydi (% 47,5). Hastaların % 44,2'sinde nefrotoksisite geliştiği tespit edildi. İkiden fazla antibiyotik kullananlarda, eşlik eden kardiyovasküler sistem destekleyici ilaç kullananlarda ve eşlik eden nefrotoksik ilaç kullananlarda nefrotoksisite daha yüksek bulundu. Nefrotoksisite gelişen hastalarda mortalite daha yüksek bulundu. Sonuç: Kolistin nefrotoksisite yan etkisi olduğu bilinen bir ilaçtır. Birden çok antibiyotik, kardiyovasküler sistem destekleyici ilaç ve diğer nefrotoksik ilaçlar kullanılan hastalar kolistin nefrotoksisitesi açısından daha riskli kabul edilmelidir. Kolistin tedavisi sırasında nefrotoksisite uygun yöntemler ile takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we investigated nephrotoxicity and risk factors associated with the use of colistin in the treatment of serious infections in the Intensive Care Unit. In this way, we aimed to contribute to the literature. Materials and Methods: 52 patients who received intravenous colistin between 01.09.2023 and 30.06.2024 in Gaziantep University Şahinbey Practice and Research Hospital Pediatric Intensive Care Unit were evaluated retrospectively. By evaluating the socio-demographic characteristics, clinical characteristics and renal failure criteria of the patients, the development of nephrotoxicity in the patients and the factors affecting the development of nephrotoxicity were evaluated. Results: Patients in the study were given colistin at an average dose of 6 ± 2,06 mg/kg/day and were used for an average of 13 ± 7,83 days. When the underlying diseases of the patients were examined, 65,4% had a neurological disease. Central venous catheter use was detected in 35,4% of the patients and tracheostomy use was detected in 28,1% . Cardiovascular system supporting drug use was detected in 42,3% of the patients, and the most used drug was noradrenaline (50% ). Bacterial growth was observed in 82,7% of the patients, Pseudomonas aeruginosa was detected in 35,6% , and Acinetobacter baumannii was detected in 30,5% . 63% of the growths were obtained from tracheal aspirate and 20,3% were obtained from samples taken from peripheral blood culture. When the indications requiring colistin treatment were examined, the most common cause was ventilator-associated pneumonia (47,5% ). It was determined that nephrotoxicity developed in 44,2% of the patients. Nephrotoxicity was found to be higher in those who used more than two antibiotics, in those who used concomitant cardiovascular system supporting drugs, and in those who used concomitant nephrotoxic drugs. Mortality was found to be higher in patients who developed nephrotoxicity. Conclusion: Colistin is a drug known to have nephrotoxicity side effects. Patients using multiple antibiotics, cardiovascular system supportive drugs and other nephrotoxic drugs should be considered at higher risk in terms of colistin nephrotoxicity. During colistin treatment, nephrotoxicity should be monitored with appropriate methods.