Şer'iyye Sicillerine göre XVIII. yüzyılın ikinci yarısında Kastamonu (1750-1775)
According to Sheriyye Registry Kastamonu of the district in the second half of the XVIII th century (1750-1775)
- Tez No: 905546
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicilleri, Kastamonu, Hukukun Tatbiki, Şehir Teşkilâtı, Sheriyye Registers, Kastamonu, Application of Law, City Organization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 572
Özet
Bu çalışmada, Osmanlı Devleti'nde merkez ve taşrada her tabakadan insanlar arasındaki hukukî ilişkilere dair kayıtları ihtiva eden şer'iyye sicillerinden yola çıkılarak XVIII. yüzyılın ikinci yarısında Kastamonu şehir organizasyonu hakkında bilgi verilmeye gayret gösterilmiştir. Osmanlı hayatında aile, toplum, ekonomi ve hukuk gibi birçok alanın tarihi için önemli kaynak olan şer'iyye sicilleri sosyal ve yerel tarih çalışmalarında da ana kaynak niteliği taşımaktadır. Bu incelemede, Kastamonu şehrinin sosyal, kültürel, iktisadî, hukukî hayatına katkıda bulunabilme, fayda sağlayabilme ve araştırmacılara ışık tutabilme amacı güdülmüştür. Bahsi geçen arşiv vesikaları sayesinde kazanın içtimaî, kültürel, iktisadî, adlî, idarî ve mimarî yapısı belirlenmeye çalışılmış, bu doğrultuda araştırmanın bel kemiğini oluşturan şer'iyye sicil defterlerinden istifade edilmiştir. Diğer taraftan yaklaşık yirmi beş yıllık bir zamanı içine alan bu incelemede, Kastamonu Kazası'nın idarî yapısı ve yönetimi, fizikî ve coğrafi özellikleri, sosyo-ekonomik durumu, içtimaî, dinî ve ticarî yapıları, şehrin nüfusu, mahkeme ve hukuk sisteminin tatbiki gibi önem arz eden birçok konu hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, an effort has been made to provide information about the city organization of Kastamonu in the second half of the 18th century, based on the Sheriyye Registers that contain records of legal relationships among people of all strata in the Ottoman Empire, both in the center and the provinces. The sharia court records, which are important sources for the history of various fields such as family, society, economy, and law in Ottoman life, also serve as primary sources for social and local history studies. The aim of this study is to contribute to and provide insight into the social, cultural, economic, and legal life of the city of Kastamonu and to guide researchers. Through these archival documents, efforts have been made to determine the social, cultural, economic, judicial, administrative, and architectural structure of the kaza, utilizing the Sheriyye Registers, which form the backbone of the research. Additionally, this study, which spans approximately twenty-five years, provides information on many important topics, including the administrative structure and governance of Kastamonu Kaza, its physical and geographical features, socio-economic conditions, social, religious, and commercial structures, the city's population, and the application of the court and legal system.