Eski Çağ Doğu Akdeniz ticaretinde ugarit etkisi
Ugarit effect on Eastern Mediterranean trade in the Ancient history
- Tez No: 905569
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ugarit Krallığı, Doğu Akdeniz, MÖ II. Binyıl, Ticari Etkileşimler, Çevre Devletler, Ugarit, Eastern Mediterranean, 2nd Millennium BC, Trade Interactions, Peripheral States
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
MÖ II. Binyılda, Doğu Akdeniz'de varlığını sürdüren devletlerarasında ticari, ekonomik ve kültürel anlamda etkileşimlerin olduğunu ve bu etkileşimlerin Ugarit Krallığı ile kesiştiği göze çarpmaktadır. Ugarit'in bulunduğu konum ve çevresindeki devletlerle olan iletişimleri nezdinde Doğu Akdeniz'deki himaye savaşlarının ve güç gösterilerinin bir parçası olmuştur. Hitit ve Mısır gibi dönemin güçlü devletleri tarafından hâkimiyet altına alınmış ve belli bir süre Kuzey Suriye bölgesinin Vassal Krallık konumunda varlığını sürdürmüştür. Bu sürecin ekonomik, kültürel ve siyasi yansımalarını Ugaritçe yazılmış tabletler ve bu tabletlerin dışında, farklı dillerde yazılmış tablet ve anlaşma metinlerinde görmekteyiz. Buradan yola çıkarak çalışmanın içerisinde günümüzde Ras Şamra olarak bilinen Ugarit'in Doğu Akdeniz üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu ve hangi devletler ile etkileşimler kurduğu ve bu etkileşimlerin nasıl gerçekleştirildiği aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is noteworthy that there were commercial, economic and cultural interactions among the states that existed in the Eastern Mediterranean in the second millennium BC and that these interactions intersected with the Kingdom of Ugarit. Ugarit became a part of the patronage wars and power struggles in the Eastern Mediterranean due to its location and interactions with neighboring states. It was dominated by the powerful states of the period such as the Hittites and Egypt and continued its existence as a vassal kingdom in Northern Syria for a certain period of time. We see the economic, cultural and political reflections of this process in the tablets written in Ugaritic and in the tablets and treaty texts written in different languages. From this point of view, this study tries to explain how Ugarit, now known as Ras Shamra, had an impact on the Eastern Mediterranean, which states it interacted with and how these interactions were realized.