Milli Kütüphane 06 hk 4050 numarada kayıtlı Mecmua-i Eşar inceleme – Metin ve MESTAP'a göre tasnifi
In our study, the Mecmua-i Eşar manuscript numbered 06 hk 4050 in the Ankara National Library manuscript collection was examined
  1. Tez No: 905568
  2. Yazar: HÜMMET TAŞBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ ECE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmua, Şiir Mecmuası, Mestap, Manuscript, Poetry Manuscript, Mestap
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 327
Özet
Çalışmamızda Ankara Milli Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu 06 hk 4050 numarada yer alan Mecmua-i Eşar adlı mecmua incelenmiştir. Derleyeninin ismi hakkında bir bilgi geçmemekle birlikte mecmuada derleyenin hocaları ve aldığı eğitimle ilgili bazı bilgiler bulunmaktadır. Bununla birlikte ilk şiirin başında 1317/1899 tarihi atılmıştır. Buna ek olarak mecmuanın 102. sayfasında 2. Abdulhamid'in 25. sene-i devriyesindeki devlet törenini anlatan 1318/1900 tarihli İkdam Gazetesi'nin 2221. sayısından bir yazıya yer verilmiştir. Adı geçen gazete sayfasına ulaşılmış ve incelenmiştir. Mecmuanın 142. sayfasındada Ebu'l-Muvakkar Ercümend Ekrem şeklinde isimlendirilmiş bir şiire yer verilmiştir. Bu tarih Ercümend Ekrem'in oğlu Muvakkar Mehmed'in doğumundan sonra yani 1909'dan sonra kullandığı mahlaslarından biridir. Bu tarihle beraber mecmuanın en başında büyük bir Kur'an hocası olan aynı zamanda Yedi Emirler Türbedarı Hacı Kadri Efendi'nin vefatı olan 1335/1917 tarihi de bize mecmuanın 20. yüzyılda derlendiğini göstermektedir. Çalışmamızda mecmuaların önemine değinilmiş, nüsha tavsifi yapılmış bilinen ve bilinmeyen şairler hakkında bilgiler verilmiştir. Mecmua, şiirlerin dışında başka bilgilerinde yer aldığı zengin bir mecmua özelliği göstermektedir. Bahse konu olan unsurlar tablolar kullanılarak gösterilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde metin Latin harflerine aktarılmıştır. Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesine göre mecmuanın“Mestap”çalışması da ek kısmına konulmuştur.
Özet (Çeviri)
While no information was provided about the compiler, the manuscript contains some details about the compiler's teachers and education. The date 1317/1899 is noted at the beginning of the first poem. Additionally, page 102 of the manuscript includes an article from the 2221st issue of İkdam Gazette dated 1318/1900 describing the state ceremony for the 25th anniversary of Abdulhamid II. The relevant issue of the said newspaper was accessed and reviewed. On page 142, a poem by Ebu'l-Muvakkar Ercümend Ekrem is included, which is one of the pen names he used after 1909, the birth year of his son Muvakkar Mehmet. Together with this date, the mention of the death in 1335/1917 of Hacı Kadri Efendi, who was a great Quran teacher and also the caretaker of Yedi Emirler Türbedarı, indicates that the manuscript was compiled in the 20th century. In our study, the importance of manuscripts was underlined and a physical description was provided along with information on known and unknown poets. The manuscript demonstrates the rich characteristic of including information other than poems. Relevant elements were demonstrated through tables. In the second section, the text was transcribed into the Latin alphabet. According to the Systematic Classification Project of Manuscripts, the“Mestap”study of the manuscript was also included in the additional section.