Türkiye rhinantheae (scrophulariaceae) tribusu üzerine anatomik çalışmalar
The Anatomic studies of the Turkish rhinantheae (scrophulariaceae) tribe
- Tez No: 90557
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN İNCEOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bitki anatomisi, Rhinantheae, Scrophulariaceae, Sistematik, Plant anatomy, Rhinanthcac, Scrophulariaccac, Systematic
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Doktora Tezi TÜRKİYE RHİNANTHEAE (SCROPHULARIACEAE) TRİBUSU ÜZERİNE ANATOMİK ÇALİŞMALAR Ayşe KAPLAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilinı Dalı Danışman : Prof. Dr. Özden İNCEOĞLU Jüri : Prof. Dr. Özden İNCEOĞLU Doç. Dr. Münevver PINAR Doç. Dr. Emel OYU AK DÖNMEZ Bu çalışmada, Türkiye Rhinantheae (Scrophulariaccac) tribusunun 11 cinsine ait 14 türün gövde, nod ve yaprak anatomisi incelenmiştir. Türlerin gövde anatomisi için 9, yaprak anatomisi için 8 karakter tespit edilmiş ve bu karakterlere göre türlerin anatomik özellikleri birbirleri ile karşılaştırılarak ortak ve farklı anatomik özellikler tesbit edilmiştir. Bellardia trbcago, Btuıgea trifıda, Euphrasia pectinata, Lesquereuxia syriaca, Odontites glutinosa, Parentucellia viscosa, P. latif olia subsp. latif olia, Rhinanthus angustifolius subsp. grandiflorııs, Rhynchococys elephas subsp. elephashn gövde ve nod anatomilerinin birbirine benzer olduğu tespit edilmiştir. Lathraea squamaria gövde ve nod anatomisi bakımından Rhinantheae tribusu üyelerine, yaprak anatomisi bakımından da Orobanchaccac familyası üyelerine benzerlik göstermektedir. Melampyrum arvense var. arvense, Odontites aucheri, O. verna subsp. serotina ve Pedicıdaris coınosa var. sibthorpii ise anatomik özellikler bakımından birbirlerinden ve diğer türlerden farklılık göstermektedir. 1999, 74 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE ANATOMIC STUDIES OF TURKISH RHINANTHEAE (SCROPIIULARIACEAE) TRIBE Ayşe KAPLAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor : Prof. Dr. Özden İNCEO?LU Jury : Prof. Dr. Özden İNCEO?LU Assoc. Prof. Dr. Münevver PINAR Assoc. Prof. Dr. Emel OYBAK DÖNMEZ In this study, stem, node and leaf anatomy of 14 species belonging to 11 genera of the Turkish Rhinanthcac (Scrophulariaccac) tribe have been examined. Nine characters for stem and eight for leaf of the species have been determined. According to these characters, the common and distinct features of these species were determined through the comparison of these anatomical characteristics. It is found that stem and node anatomy of Bellardia trixago, Bungea trifida, Euphrasia pectinata, Lesquereuxia syriaca, Odontites glutinosa, Parentucellia viscosa, P. latifolia subsp. latifoiia, Rhinanthus angustifolius subsp. grandiflorus and Rhynchocorys elephas subsp. elephas are similar to each other. Lathraea squamaria resembles the species of the Rhinantheae tribe in stem and node anatomy, while it resembles Orobanchaccae in leaf anatomy. Melampyrum arvense subsp. arvense, Odontites aucheri, O. verna subsp. serotina and Pedicularis comosa var. sihthorpii differ from each other and other ten species in their anatomical characters. 1999, 74 pages