Ulukışla (Niğde)-Tarsus (Mersin)-Adana bölgesi spalax güldenstaedt, 1770 (mammalia: rodentia) populasyonlarının karyolojik ve morfolojik analizi
Karyological and morphological analysis of spalax güldenstaedt, 1770 (mammalia: rodentia) populations in Ulukışla (Niğde)-Tarsus (Mersin)- Adana district
  1. Tez No: 90556
  2. Yazar: MUSTAFA SÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKUT KIVANÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Spalax leucodon, Spalax ehrenbergi, karyology, morphology
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET Doktora Tezi ULUKIŞLA (NİĞDE) - TARSUS (MERSİN) - ADANA BÖLGESİ SPALAX GÜLDENSTAEDT, 1770 (MAMMALIA: RODENTIA) POPULASYONLARININ KARYOLO JİK VE MORFOLOJİK ANALİZİ Mustafa SÖZEN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Erkut KIVANÇ Jüri : Prof. Dr. Metin AKTAŞ Doç. Dr. Erkut KIVANÇ Doç. Dr. Nuri YİĞİT Bu çalışmada; Ulukışla, Tarsus ve Adana bölgelerinden toplanan 89 körfare örneği karyolojik, morfolojik ve biyometrik olarak incelendi. Karyolojik bulgulara göre araştırma bölgesinde S. leucodon'' & ait üç (2n = 52, NF = 72; 2n = 56, NF = 72 ve 2n =58, NF = 72), S. ehrenbergpyc ait bir (2n = 56, NF = 72) kromozoma! form belirlendi. Bunlardan S. leucodon için belirlenen karyolojik veriler Türkiye için yeni bulgulardır. Morfolojik ve biyometrik bulgulara göre S. leucodon'vax üç kromozomal formu da birbirinden ayrılmaktadır. Ayrıca S. ehrenbergi formunun; morfolojik, biyometrik, fallus ve bakulumun bir çok karakterleri bakımından S. leucodon formlarından belirgin bir şekilde ayrıldığı saptandı. 1999, 134 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Spalax leucodon, Spalax ehrenbergi, karyoloji, morfoloji
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis KARYOLOGICAL AND MORPHOLOGICAL ANALYSIS OF SPALAX GÜLDENSTAEDT, 1770 (MAMMALIA: RODENTIA) POPULATIONS IN ULUKIŞLA (Nİ?DE) - TARSUS (MERSİN) - ADANA DISTRICT Mustafa SÖZEN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assoc Prof. Dr. Erkut KIVANÇ Jury : Prof. Dr. Metin AKTAŞ Assoc Prof. Dr. Erkut KIVANÇ Assoc Prof. Dr. Nuri Yİ?İT In this study, 89 blind mouse specimens collected from Ulukışla, Tarsus and Adana were examined karyologically, morphologically and biometrically. According to karyological findings, three chromosomal forms of S. leucodon (2n = 52, NF = 72; 2n = 56, NF = 72 and 2n =58, NF = 72), and one of S. ehrenbergi (2n = 56, NF = 72) were determined in study area.. Of them, karyological findins determined for S. leucodon are new for Turkey. According to morphological and biometrical findings, three chromosomal forms of the & leucodon are distinguished from each other. It was also determined that, S. ehrenbergi clearly distinguished from the chrosomal forms of the & leucodon in respect to many morphological, biometrical, phallic and bacular characteristics. 1999, 134 pages