Özbek yazar Ötkir Haşimov'un hikâyeleri (Metin-inceleme)
The stories of Uzbek author Otkir Hashimov (Text-review)
- Tez No: 905571
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Özbek edebiyatı, Öt kir Haşim ov, Hikâye, Halk kültürü, Uzbek literature, Ötkir Hashimov, Story, Folk culture
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Türk milletinin ayrılmaz bir parçası olan Özbekler çok zengin bir tarihî geçmişe ve kültüre sahiptirler. Hem bu coğrafyada yetişen aydınlar hem de bu aydınların yetişmesine ev sahipliği yapan kültür merkezleri oldukça fazladır. Yüzlerce yıl öncesinden günümüze kadar gelişerek gelen Özbek kültürü, modern dünyayla bütünleşmiştir ve varlığını devam ettirmektedir. Bu zengin kültür kendisini edebiyatta da gösterir. Hikâyeler, masallar, destanlar gibi halk edebiyatı unsuru bu zenginlikten ortaya çıkmıştır. Çağdaş Özbek edebiyatı hem tarihte hem de yakın zamanda birçok müellif çıkarmıştır. Bunlardan biri hikâyelerini incelemiş olduğumuz Ötkir Haşimov'dur. Haşimov, bağımsızlık öncesi ve bağımsızlık sonrası kaleme aldığı hikâyelerinde Özbek halkının yaşam biçimini, kültürel yapısını başarılı bir şekilde yansıtmıştır. Çalışmamızda Ötkir Haşimov'un on altı hikâyesi Türkiye Türkçesine aktarılmış ve bu hikâyeler temel unsurlar, temalar ve halk kültürü açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Uzbeks, an inseparable part of the Turkish nation, have a very rich historical past and culture. There are many intellectuals raised in this geography and cultural centers that hosted the training of these intellectuals. The Uzbek culture, which has developed from hundreds of years ago to the present day, has integrated with the modern world and continues to exist. This rich culture also shows itself in literature. Folk literature elements such as stories, tales, and epics have emerged from this richness. Contemporary Uzbek literature has produced many authors both in history and in recent times. One of these is Ötkir Hashimov, whose stories we have examined. Hashimov successfully reflected the lifestyle and cultural structure of the Uzbek people in his stories written before and after independence. In our study, sixteen stories by Ötkir Hashimov were translated into Turkish and these stories were examined in terms of basic elements, themes, and folk culture.