Primipar anne ve bebeklerine uygulanan doğum sonu ten tene temas ile erken kanguru bakımına ilişkin anne deneyimleri
Maternal experiences of postpartum skin to skin contact and early kangaroo care for primiparous mothers and their infants
  1. Tez No: 905572
  2. Yazar: PINAR TABAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ebelik, Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Midwifery, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anne Deneyimi, Ebelik, Hemşirelik, Kanguru Bakımı, Ten Tene Temas, Maternal Experience, Midwifery, Nursing, Kangaroo Care, Skin-to-Skin Contact
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Doğumdan sonra ten tene temasın kanıta dayalı en iyi uygulama olduğu ve bebek ölümlerinin azalması da dahil olmak üzere kısa ve uzun vadeli sağlık sonuçlarının iyileştirilmesine katkıda bulunduğu kabul edilmektedir. Çalışmanın amacı; primipar annelerin doğum sonu ten tene temas ile erken kanguru bakımına ilişkin anne deneyimleri doğrultusunda hemşireler, ebeler ve ebeveynler için stratejik öneriler sağlamaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Primipar Annelerin Doğum Sonu Ten Tene Temas İle Erken Kanguru Bakımına İlişkin Anne Deneyimlerine yönelik araştırma, yarı deneysel karma desen araştırma olarak yapılmıştır. BULGULAR: Yapılan tematik analiz sonucu üç tema elde edildi. Elde dilen temalar“Annelerin Ten Tene Temas Uygulaması İle İlgili Deneyimleri”,“Annelerin Doğum Sonrası Kanguru Bakımına İlşkin Görüşleri”,“Annelerin Ten Tene Temas Uygulası ve Kanguru Bakım Önerileri”şeklindedir. TARTIŞMA VE SONUÇ: Erken ten tene temas uygulaması hem ilk kez ebeveyn olacak anneler için hem de yenidoğan için olumlu etkilere sahiptir. (Leblanc & Pelletier, 2020). Ten temas uygulaması ve kanguru bakımı ülkemizdeki sağlık kuruluşlarında yaygınlaştırılmalıdır. Anne ve babalar ve anneye doğum sonrası dönemde destek olacak kişiler ten tene temasın ve kanguru bakımının anne bebek sağlığı açısından yararlarını eğitilmelidir. Hemşire ve ebeler ten tene temas uygulaması ve kanguru bakımı konusunda eğitilmeli ve bu bakımı vermeleri konusunda desteklenmelidirler.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Skin-to-skin contact after birth is recognized as evidence-based best practice and contributes to improved short- and long-term health outcomes, including reduced infant mortality. The aim of the study was to provide strategic recommendations for nurses, midwives and parents based on the maternal experiences of primiparous mothers regarding postpartum skin-to-skin contact and early kangaroo care. MATERIALS AND METHOD: The study on Maternal Experiences of Primiparous Mothers Regarding Postpartum Skin-to-Skin Contact and Early Kangaroo Care was conducted as a quasi-experimental mixed design research. RESULTS: Three themes were obtained as a result of thematic analysis. The themes are“Mothers' Experiences Related to Skin-to-Skin Contact Practice”,“Mothers' Opinions on Postpartum Kangaroo Care”,“Mothers' Skin-to-Skin Contact Practice and Kangaroo Care Suggestions”. DISCUSSION AND CONCLUSION: Early skin-to-skin contact has positive effects for both first-time mothers and newborns (Leblanc & Pelletier, 2020). Skin-to-skin contact and kangaroo care should be expanded in health institutions in our country. Parents and people who will support the mother in the postnatal period should be educated about the benefits of skin-to-skin contact and kangaroo care in terms of mother and baby health. Nurses and midwives should be trained on skin-to-skin contact and kangaroo care and should be supported to provide this care.