2481 A/25 numaralı Bursa Şer´iyye Sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi (1-73. vr)
Transcription and evaluation of the Bursa Sharia Court record No. 2481 A/25 (1-73 Folios)
  1. Tez No: 905588
  2. Yazar: ÖMER BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ETEM ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Yavuz Sultan Selim, Şer'iyye Sicili, Bursa, Mahkeme, Yavuz Sultan Selim, Sharia Register, Bursa, Court
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 396
Özet
Çalışmaya konu olan 2481 A/25 Numaralı Bursa Şeriye Sicili Defteri 1518, 1519, 1520 yıllarında Bursa'daki mahkeme kayıtlarını ihtiva etmektedir. Çalışma, XVI. yüzyılda Bursa'nın sosyal, siyasi, idari, hukuki ekonomik ve ticari konularını barındırması sebebiyle birinci elden kaynaklardan yararlanarak bilgi edinmemize olanak sağlamıştır. Bu çalışma bir giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde kuruluşundan XVI. yüzyıla kadar Bursa, hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, şer'iyye sicilleri ve Osmanlı şer'i mahkemelerinin işleyişi hakkında bilgi verildikten sonra Bursa mahkemesinde yer alan görevlilere ve 2481 A/25 Numaralı Bursa Şer'iyye Sicili Defterinin özelliklerine yer verilmiştir. Bölümün sonunda defterdeki belge türlerine değinilmiştir. İkinci bölümde, 2481 A/25 Numaralı Bursa Şer'iyye Sicili Defterinin muhtevası, sosyal hayat ve hukuk uygulamaları, iktisadi hayat, merkez-taşra arası ilişkiler ve diğer konular başlıkları altında değerlendirilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise defterin transkripsiyon metni ile özetleri, defterde yer alan kayıtlardan istifade edilerek oluşturulan Tablo çalışmaları ile defterde geçen yer adları ve eser isimleri indekslenmiş, yapılan çalışmada araştırma ve inceleme kolaylığı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Bursa Sharia Court Register No. 2481 A/25, which is the subject of this study, contains the court records of Bursa from the years 1518, 1519, and 1520. This study, by utilizing firsthand sources, provides valuable insights into the social, political, administrative, legal, economic, and commercial aspects of Bursa in the 16th century. This study consists of an introduction and three main sections. In the introduction, information about Bursa from its establishment until the 16th century is provided. In the first section, after giving information about the sharia registers (şer'iyye sicilleri) and the functioning of Ottoman sharia courts, the officials present in the Bursa court and the characteristics of the Bursa Sharia Register Book No. 2481 A/25 are discussed. At the end of the section, the types of documents in the register are mentioned. In the second section, the contents of the Bursa Sharia Register Book No. 2481 A/25 are evaluated under the headings of social life and legal practices, economic life, relations between the center and the periphery, and other topics. In the third and final section, the transcription text and summaries of the register, the table studies created by utilizing the records in the register, and the indexing of place names and work titles mentioned in the register are provided to facilitate research and examination in the study.