Migrating as couple to Europe from Turkey: A qualitative investigation of Turkish couples' migration experiences
Türkı̇ye'den Avrupa'ya çı̇ft olarak göç etmek: Türk çı̇ftlerı̇n göç deneyı̇mlerı̇ üzerı̇ne nı̇tel bı̇r araştırma
  1. Tez No: 905602
  2. Yazar: MERAL GÜNER DALYAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL TANACIOĞLU AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çift Olarak Göç, İlişki Dinamikleri, Kültürleşme, Başa Çıkma Mekanizmaları, Göçmenlerle Çalışan Terapistler, Migration as Couple, Relationship Dynamics, Acculturation, Coping Mechanisms, Migrant Therapists
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Gerçekleştirilen bu nitel araştırmanın amacı Türkiye'den eşi ile birlikte Avrupa'ya göç eden çiftlerin göç sürecinde ilişkilerinin adaptasyonu, karşılaştıkları güçlükleri, baş etme becerilerini nitel yöntemlerle araştırmak ve alan yazınını desteklemektir. Ek olarak özellikle göçmen bireylerle, çiftlerle çalışan ruh sağlığı uzmanları için bu grubun ihtiyaçlarına yönelik veri sağlamak ve uygulamalarında kullandıkları teorik alt yapıyı desteklemeye katkı sağlamaktır. Araştırmaya 11 çift katılmış ve bu çiftler göç hareketlerinin üzerinden en az 6 ay geçmiş kişilerden seçilmiştir. Araştırmaya katılan çiftlerle bireysel görüşmeler yapılmış ve yarı-yapılandırılmış görüşme rehberi kullanılmıştır. Birlikte göç eden çiftlerin deneyimlerini anlamak için gerçekleştirilen derinlemesine görüşmeler deşifre edilerek MAXQDA programında tematik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, farklı tema, alt tema ve kodlar bulgulanmıştır. Kod ve temalar alanda uzman kişiler tarafından incelenmiş ve son halini alıncaya kadar değişiklikler yapılmıştır. Nicel bulgulara göre; katılımcıların göçe çift olarak ya da bireysel olarak karar vererek eşlerini ikna ettikleri, güvenlik- politik- ekonomik gibi sebepler ve özellikle geçtiğimiz yıl gerçekleşen depremin etkisiyle göç kararını verdikleri, göç edilen ülkeyi tercih ederken fırsatlara, tanıdıklık hissine ve prosedürlere özen gösterdikleri, destek için farklı kanallar aradıkları ve her eşin göç sürecinde kendi ülkesinden ayrılma ve göç edilen ülkeye adapte olmada yaşadıkları kolaylık ve zorlukların farklılaştığı, ilişki dinamiklerinin göç sürecinde başa çıkma yöntemlerini etkilediği ve yeni başa çıkma yöntemlerri ve son olarak göç edilen ülkede geleceğe dair olumlu inançlarının olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this qualitative study is to examine how relationships of couples who migrated from Turkey to Europe evolve, explore the challenges these couples face and observe the respective coping mechanisms they developed in order to tackle these challenges. It is aimed to gain a deeper understanding of the experiences of those couples and aims that the data will provide relevant information for these couples, mental health professionals who work with single migrants and migrant couples. The research involved 11 couples who have been living in the migrated country for at least six months. Individual interviews were conducted with the spouses of each migrant couple, and a semi-structured interview guide was employed. Collected data were transcribed and subjected to thematic analysis using MAXQDA software. Eventually, different themes, sub-themes and codes emerged. The codes and themes were subjected to analysis by experts in the field, and modifications were made until a finalized version was reached. According to the findings; reasons effects decision such as security, political, economic factors and 2023 Turkey- Syria earthquake, the participants paid attention to job opportunities, familiarity and procedures while choosing the country of migration. It was found that they sought different channels for support, difficulties experienced by each spouse in leaving their home country and adapting to the host country during the migration process differed, that relationship dynamics affected their coping methods during the migration process and that they developed new coping methods.