İnsan immün yetmezlik virüsü ile enfekte bireylerde mukokutanöz hastalıkların sıklığı ve niteliği
Frequency and characteristics of mucocutaneous diseases in individuals infected with human immunodeficiency virus
  1. Tez No: 905627
  2. Yazar: AYŞE İREM SALKIN ÇINKI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: CD4, dermatoloji, HIV, mukokutanöz, viral yük, CD4, dermatology, HIV, mucocutaneous, viral load
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü ile Enfekte Bireylerde Mukokutanöz Hastalıkların Sıklığı ve Niteliği Amaç: İnsan immün yetmezlik virüsü ile enfekte bireylerde mukokutanöz hastalıklar birçok çalışmada ele alınmış olmasına rağmen, bu hastalıkların sayısına etki eden risk faktörleri, immün belirteçler dışında yeterince incelenmemiştir. Bu çalışmada, insan immün yetmezlik virüsü ile enfekte bireylerde dermatolojik hastalık sayısına etki eden risk faktörlerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Polikliniği'ne ardışık olarak başvuran 417 insan immün yetmezlik virüsü ile enfekte hastanın (368 erkek, 49 kadın) deri muayenesi yapıldı. Dermatoz sayısı gruplarının (yok, düşük, yüksek) bağımlı değişken; yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, meslek, komorbidite, sigara, alkol, tahmini bulaş yolu, tedavi durumu, takip süresi, CD4 grupları, CD8 sayısı ve viral yükün ise bağımsız değişken olarak kullanıldığı çok değişkenli ordinal lojistik analizleri yapıldı. Bulgular: Mukokutanöz hastalık sıklığı % 82 idi. Hastalarımızda en sık saptanan üç dermatoz; kandidiyaz (% 45,6), seboreik dermatit (% 20,6) ve dermatofitoz (% 20,4) idi. Kandidiyaz, seboreik dermatit ve dermatofitoz, hem CD4 düşüklüğü hem de viral yükün tespiti ile kseroz (% 15,8) yalnızca CD4 düşüklüğüyle anlamlı ilişki gösterdi. İnsan immün yetmezlik virüsü ile enfekte bireylerde mukokutanöz hastalık sayısına etki eden risk faktörleri: bekar olmak, CD4 düşüklüğü ve kanda viral yükün tespiti olarak belirlendi. Tanı anındaki CD4 sayısı/yüzdesini ve AIDS tanımlayıcı hastalık varlığını temel alan evreleme ile dermatoz sayısı arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: İnsan immün yetmezlik virüsü ile enfekte bireylerde bekar olmak, CD4 düşüklüğü ve saptanabilir viral yük dermatolojik hastalık gelişimi için risk faktörüdür. Hastaların takibi sırasında gelişen kandidiyaz, seboreik dermatit, dermatofitoz ve kserozun zayıf immünitenin bir işareti olabileceği bulunmuştur. İnsan immün yetmezlik virüsü tanısı konulan hastaların, hastalığın ileri evrede tespit edilmesi durumunda dermatolojik muayene için dermatoloğa yönlendirilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Frequency and Characteristics of Mucocutaneous Diseases in Individuals Infected with Human Immunodeficiency Virus Aim: Although mucocutaneous diseases in individuals infected with human immunodeficiency virus have been addressed in many studies, the risk factors affecting the number of these diseases, apart from immune markers, have not been sufficiently examined. In this study, the aim was to evaluate the risk factors affecting the number of dermatological diseases in individuals infected with the human immunodeficiency virus. Materials and Methods: Skin examinations were performed on 417 patients (368 males, 49 females) infected with human immunodeficiency virus, who consecutively presented to the Çukurova University Infectious Diseases and Clinical Microbiology Polyclinic. Multivariate ordinal logistic analyses were performed, with dermatosis count groups (none, low, high) as the dependent variables, and age, gender, marital status, educational level, occupation, comorbidity, smoking, alcohol use, estimated route of transmission, treatment status, follow-up period, CD4 groups, CD8 count, and viral load as independent variables. Results: The frequency of mucocutaneous diseases was 82%. The three most common dermatoses were candidiasis (45,6%), seborrheic dermatitis (20,6%), and dermatophytosis (20,4%). Candidiasis, seborrheic dermatitis, and dermatophytosis were significantly associated with both low CD4 count and detectable viral load, whereas xerosis (15,8%) was significantly associated with low CD4 count only. The risk factors affecting the number of mucocutaneous diseases in individuals infected with the human immunodeficiency virus were: being single, having a low CD4 count, and detectable viral load in the blood. The relationship between the number of dermatoses and staging based on CD4 count/percentage and presence of AIDS-defining disease at the time of diagnosis was found to be statistically significant. Conclusion: Being single, having a low CD4 count, and having a detectable viral load are risk factors for the development of dermatological diseases in individuals infected with human immunodeficiency virus. It was found that the development of candidiasis, seborrheic dermatitis, dermatophytosis, and xerosis during the follow-up of patients may be a sign of weak immunity. It is recommended that patients diagnosed with human immunodeficiency virus be referred to a dermatologist for dermatological examination if the disease is detected in an advanced stage.