Arı sütünün depresyon, anksiyete, öğrenme ve bellek üzerine etkilerinin deneysel olarak araştırılması
Experimental investigation of the effects of royal jelly on depression, anxiety, learning and memory
  1. Tez No: 905636
  2. Yazar: ŞEYMA NUR BAŞARIR BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PELİN TANYERİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, arı sütü, bellek, depresyon, öğrenme, Anxiety, depression, learning, memory, royal jelly
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET GİRİŞ VE AMAÇ: Arı sütü, genellikle kraliçe arıları ve genç işçi larvalarını beslemek için kullanılan, dadı arıların hem hipofarenks hem de mandibular bezleri tarafından salgılanan doğal sarımsı beyaz bir maddedir. Biz bu çalışmamızla güncel literatürde net olarak aydınlatılamamış olan arı sütünün depresyon, anksiyete, öğrenme ve bellek üzerine etkilerini deneysel olarak araştırmayı amaçladık. YÖNTEM: Bu çalışma 20-25 gram ağırlığında 9-12 haftalık 74 adet erkek BALB/c cinsi fare kullanılarak yapıldı. Davranış deneyleri zorunlu yüzme testi (ZYT), yükseltilmiş artı labirent testi (YALT), Morris su labirenti testi ve pasif sakınma testi olarak sırayla yapıldı. Deney grupları n=10 olarak planlandı; ancak lokomotor aktivite testi ile değerlendirildikten sonra lokomosyon aktiviteleri yeterli olmayan fareler deneye alınmadı. Arı sütü 50,100 ve 200 mg/kg olmak üzere 3 farklı dozda uygulandı. BULGULAR: Arı sütünün tüm dozları ZYT'de hareketsizlik süresini önemli ölçüde azalttı. Arı sütünün tüm dozları YALT'de açık kollarda geçirilen süreyi önemli ölçüde arttırdı. Pasif sakınma testinde skopolaminle bozulan bilişsel performans 200 mg/kg dozdaki arı sütü ile önemli ölçüde iyileşti. Morris su labirenti testinde; arı sütünün tüm dozları hedef kadranda geçirilen süreyi önemli ölçüde artırdı. Ayrıca, 200 mg/kg arı sütü, hedef kadranda geçirilen süredeki skopolamine bağlı azalmayı tersine çevirdi. SONUÇ: Yaptığımız davranış deneylerinin sonucunda arı sütünün anksiyolitik ve antidepresan etkinliği olduğunu ve bozulmuş belleği iyileştirdiğini bulduk. Bu etkilerin arı sütünün 10-HDA ve MRJP gibi maddeler içeren zengin bir içeriğinin olması ve hem sitoprotektif hem de nöroprotektif etkileri sayesinde olması muhtemeldir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effects of royal jelly on depression, anxiety, learning and memory in mice experimentally ınvestigated AIM: Royal jelly is a natural yellowish-white substance secreted by both the hypopharyngeal and mandibular glands of nanny bees, usually used to feed queen bees and young worker larvae. In this study, we aimed to experimentally investigate the effects of royal jelly on depression, anxiety, learning and memory, which have not been clearly clarified in the current literature. MATERIALS AND METHODS: 74 male BALB/c mice weighing 20-25 g and 9-12 weeks of age were used in this study. Behavioural experiments were evaluated using as forced swimming test, elevated plus maze test, Morris water maze test and passive avoidance test. The experimental groups were planned as n=10; however, mice with insufficient locomotor activity after evaluation with locomotor activity test were not included in the experiment. Royal jelly was administered by 3 different doses of 50, 100 and 200 mg/kg. RESULTS: All doses of royal jelly significantly decreased the immobility time in FST. All doses of royal jelly significantly increased the time spent in open arms in the EPM. Cognitive performance impaired by scopolamine in the passive avoidance test was significantly improved by royal jelly at a dose of 200 mg/kg. In the Morris water maze test; all doses of royal jelly significantly increased the time spent in the target quadrant. Moreover, 200 mg/kg royal jelly reversed the scopolamine-induced decrease in the time spent in the target quadrant. CONCLUSION: As a result of our behavioural experiments, we found that royal jelly has anxiolytic and antidepressant activity and improves impaired memory. These effects are likely to be due to the rich content of royal jelly containing substances such as 10-HDA and MRJP and both cytoprotective and neuroprotective effects.