İşitme engellilere yönelik Kur'an kurslarında 'Allah'a iman ve dua-tövbe' ünite kazanımlarının gerçekleşme düzeyi
The level of realization of the outcomes of the unit 'Fait in Allah and prayer- repentance' in Qur'an courses for the disabled
  1. Tez No: 905666
  2. Yazar: HİLAL YAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİSE KADER ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme Engelli Birey, Yaygın Din Eğitimi, Allah'a iman, Dua- Tövbe Öğrenimi, Hearing Impaired Individual, Non-Formal Religious Education, Faith in God, Prayer-Repentance Learning
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırma, işitme engellilere yönelik Kur'an kurslarında“Allah'a iman ve dua-tövbe”ünite kazanımlarının gerçekleşme düzeyini ve bu düzeyi etkileyen olguları tespit etmek amacıyla; nitel araştırma yaklaşımlarından durum (örnek olay) çalışması ile gerçekleştirilen uygulamalı bir araştırmadır. Alanında ilk olma özelliği taşıyan bu araştırma ile,“ İşitme Engellilere Yönelik Kur'an Kursları Özel Öğretim Programı'ndaki ”Allah'a İman“ ve ”Allah'a Yakarış: Dua-Tövbe“ ünite kazanımlarının ne düzeyde gerçekleştiği incelenerek işitme engellilere yönelik din eğitimi- öğretimi alanında yapılacak çalışmalara katkı sağlamak amaçlanmıştır. Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı başlığında ”engelliler" temasıyla yapılmış araştırmalarda, benzer bir çalışma bulunmamaktadır. Araştırmanın verilerini elde etmek için oluşturulan çalışma grubu, Ankara ili Çankaya Müftülüğü'ne bağlı bir Kur'an kursuna devam eden; hiç işitmeyen veya ileri derecede işitme kaybı olan 25-65 yaş arasındaki işitme engelli öğrenciler arasından seçilen 12 kadın olarak belirlenmiştir. Çalışma grubuna; araştırmacı tarafından oluşturulan, 12 haftalık ders planı, haftada iki saatlik (40+40 dk.) dersler halinde uygulanmıştır. Uygulamanın hemen ardından öğrencilerin kazanımlarını ölçmek ve bu kazanımlara etki eden ders dışı olguları tespit etmek için sözlü sınav amacıyla yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. İşitme engellilerin okuma ve yazma becerilerinin normal işiten bireylere göre çok daha kısıtlı olmasından dolayı, öğrencilerin kazanımlarını ölçmek için yazılı sınav tercih edilmemiştir. İşaret dili ile gerçekleştirilen görüşmelerin görüntü kayıtlarının deşifresi Türkçe gramer kurallarına uygun bir şekilde yazıya aktarılmaya çalışılmış, elde edilen bulgular içerik analizi ile yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda çalışma grubunun çoğunluğu için; ilk defa işlenen konuların kazanımlarının hiç gerçekleşmediği, ilgilerini çeken ve günlük hayatta kullandıkları bilgiler ile sık sık tekrar ettikleri ezber dualar haricinde bildiklerini çok çabuk unuttukları, ezbere ifade ettikleri konular ile bağlantılı başka konular arasında anlamsal çağrışım yapamadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Kazanımların gerçekleşme düzeyinde; öğrencilerin yaşları ve eğitim durumlarının anlamlı bir etkisinin olmadığı; daha önceden ailelerinde veya mezun oldukları okullarda aldıkları din eğitiminin de herhangi bir katkısının olmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is an applied study carried out using the phenomenology method, one of the qualitative research approaches, in order to determine the level of realization of the unit acquisitions of“faith in Allah and prayer-repentance”in Quran courses for the hearing impaired and the facts affecting this level. This research is the first in its field. It aims to contribute to studies to be conducted in the field of religious education and teaching by examining the level of acquisition of the units“Faith in Allah”and“Invoking Allah: Prayer and Repentance”in the special education program of Quran courses for the hearing impaired. No study similar to this thesis topic was encountered in the studies conducted under the theme of“disabled”within the scope of the Department of Philosophy and Religious Sciences. The study group, which was created to obtain the data for the research, was determined as 12 women selected from hearing-impaired students between the ages of 25-65 who were completely deaf or had severe hearing loss and were attending a Quran Course of Çankaya Mufti's Office in Ankara. The 12-week lesson plan, developed by the researcher, was applied to the study group as two-hour (40+40 min.) lessons per week. Immediately after the application, semi-structured interviews were conducted to measure the students' acquisitions and to identify the extracurricular events that affected these acquisitions. Since the reading and writing skills of hearing-impaired individuals are much more limited than those of individuals with normal hearing, a written exam was not preferred to measure the students' acquisitions. The video recordings of the interviews conducted in sign language were tried to be transcribed by Turkish grammar rules and the findings obtained were interpreted with content analysis. As a result of the research, it was concluded that for the majority of the study group; the gains of the subjects covered for the first time were not realized at all, they quickly forgot what they knew except for the information that they were interested in and used in daily life and the frequently repeated memorized prayers, and they could not make semantic associations between the subjects they memorized and other related subjects. It was understood that the students' ages and graduations did not have a significant effect on the level of realization of the acquisitions; and the religious education they had received in their families or in the schools they graduated from did not contribute in any way.