Language socialization experiences of Iranian EFL learners in Turkey
Türkiye'de yabancı dil olarak İngilizce öğrenen İranlı öğrencilerin dil sosyalleşme deneyimleri
- Tez No: 905667
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil Sosyalleşmesi, Öğrenen Kimliği, Yabancı dil olarak İngilizce (EFL), Language socialization, Learner identity, English as a foreign language (EFL)
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu nitel çoklu vaka çalışmasının amacı, İranlı öğrencilerin İngilizceyi yabancı dil olarak (EFL) öğrenme bağlamında nasıl sosyalleştiklerini ve bu deneyimlerin ikinci dil (L2) kimlik inşalarını nasıl etkilediğini araştırmaktır. Çalışmada, hem hedef dil hem de iletişim aracı olarak İngilizcenin kullanıldığı çok dilli EFL sınıflarındaki etkileşimler ve sosyalleşme süreçleri incelenmiştir. Dil sosyalleşmesi (Schieffelin & Ochs, 1986; Duff, 2007) çerçevesi ve kimliğe post-yapısalcı yaklaşım (Norton, 2000) ile şekillenen bu çalışma, Türkiye'deki bir özel üniversitenin hazırlık okulunda eğitim gören 6 EFL öğrencisinin deneyimlerine odaklanmaktadır. Veri toplama araçları olarak arka plan anketleri, grup mülakatları, yarı yapılandırılmış bireysel mülakatlar, ders gözlemleri ve yansıtıcı günlükler kullanılmıştır. Bulguların analizi, katılımcıların sınıf içinde ve sınıf dışında sınıf arkadaşlarıyla sosyalleşmeyi çeşitli derecelerde başardıklarını ortaya koymuştur. Ayrıca, sosyalleşmelerini engelleyen önemli zorluklar bildirmişlerdir. Bununla birlikte, yalnızca birkaç katılımcının kimliklerinde dönüşüm yaşadığı gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, EFL bağlamlarının çok dilli ve çok kültürlü ortamlarına dair önemli çıkarımlar sunabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this qualitative multiple case study is to explore how Iranian learners socialize in an EFL context and how these experiences influence their second language (L2) identity construction. I investigated the interactions and socialization processes within multilingual English as a Foreign Language (EFL) classrooms, where English serves as both the target language and the medium of communication. The current study informed by language socialization (Schieffelin & Ochs, 1986; Duff, 2007) framework and the poststructuralist view of identity (Norton, 2000) focuses on the experiences of six EFL students in a preparatory school at a private university in Turkey. I employed background questionnaires, group interviews, semi-structured individual interviews, class observations and reflective journals as data collection instruments. The analysis of the findings revealed that the participants managed to socialize with their classmates in and outside of the classroom to varying degrees. They also reported significant challenges that impeded their socialization. Furthermore, only a few participants were observed to experience transformations in their identities. Implications of the study can provide important insights about the multilingual and multicultural environments of EFL contexts.