Limanlarda yaşanan gümrük uyuşmazlıkları ve çözüm yolları
Customs disputes at ports
  1. Tez No: 905827
  2. Yazar: BERNA GÜNÇİÇEK ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH MEMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Hukuk, Maliye, Marine, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Liman, Gümrük, Limanlarda Gümrük Uyuşmazlığı, Gümrük Uyuşmazlıkları, Gümrük Vergisi, Port, Customs, Customs Disputes at Ports, Customs Disputes, Customs Duty
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Küreselleşme doğrudan veya dolaylı olarak ülkelerin ve bireylerin hayatını etkilemektedir. Dünya ekonomisinde yaşanan ekonomik ve ticari değişiklikler sonucunda oluşan talebin karşılanması amacı ile ulaştırma sistemlerinden en yaygın olarak kullanılan ve taşıma işleminde ana yüklenici konumunda olan denizyolu taşımacılığı, uluslararası taşımacılıkta önemli bir role sahiptir. Denizyolu taşımacılığında, uluslararası ticarette ve küresel tedarik zinciri içerisinde ülkelerin dışa açılan kapıları olan limanlar ise ihracat ve ithalatın gerçekleştirilebilmesi açısından son derece önemlidir. Gümrük hizmetleri ile ülkeye giriş çıkış yapan eşyanın vergilendirilmesi ve ulusal ekonominin korunması amaçlanırken, globalleşen dünya düzeni içerisinde uluslararası ticaret, lojistik, seyahat gibi alanlarda yaşanan gelişmeler misyon genişlemesine sebep olmuştur. Bilhassa 20. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren yapılan ikili ve bölgesel ticaret anlaşmalarının artışı, gümrük hizmetlerini daha karmaşık ve teknik bir konuya dönüştürmüştür. Ülkemizde, gümrük işlemlerinden alınan harç, resim ve diğer yükümlülükleri içerisinde barındıran 4458 sayılı Gümrük Kanunu yürürlüktedir. Çalışmada, gümrük idaresi ve yükümlüler arasında belirtilen hükümlere uyulmaması durumunda yaşanan uyuşmazlıklar açıklanmış, bu uyuşmazlıkların idari ve yargı yolları ile çözümüne yer verilmiştir. Bu kapsamda konunun somut olaylar üzerinden daha iyi anlaşılması için nitel bir araştırma modeli olarak bilinen örnek olay metodu kullanılmış ve limanlarda yaşanan gümrük uyuşmazlıkları nedeniyle dava konusu olan yüksek yargı içtihatları incelenmiştir. Sonuç bölümünde çalışma özelinde genel bir değerlendirme yapılmış ve gümrük uyuşmazlıklarının azaltılması hususunda çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Globalization directly or indirectly affects the lives of individuals and countries.In order to cover the demand created as a result of economic and commercial changes in the world economy,sea transportation that is the most widely used transportation system and the prime contractor in the transportation process has an important role in international transportation.In maritime transport, international trade and global supply chain, ports that are the gateways of countries have an important role for exports and imports. It is aimed to tax the goods entering and leaving the country with custom services and to protect the national economy.In addition to this,the developments in international trade,logistics and travel in the globalizing world have caused the expansion of the mission. The increase in bilateral and regional trade aggrements ,especially since the second half of the 20th century , have changed custom services into a more complex and technical issue.In our country, the Customs Law 4458 is in force, which includes duties, fees and other obligations taken from customs procedures. In this study, the disputes that occur in case of discrapency with the provisions indicated between the customs administration and obligators are explained. And also,the solution of these disputes by administrative and judicial means is given.In this context,in order to better understand the subject through concrete events,the case study method that is one of the qualitative research method was used.The case-laws of the high courts,which were the subject of law suits due to customs disputes in ports,were examined. In the conclusion part,a general consideration has been made in terms of the study and solutions have been presented to reduce customs disputes.