Kuruluşundan Emevîlerin yıkılışına kadar Vâsıt şehri
From its foundation to the fall of the Umayyads, the city of Wasit
- Tez No: 905924
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TURAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Vâsıt, Haccâc, Emevîler, Irak, Wasit, Hajjaj, Umayyads, Iraq
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Vâsıt şehri, Emevî tarihinin en meşhur valilerinden biri olan Haccâc (Ebû Muhammed el-Haccâc b. Yûsuf b. el-Hakem es-Sekafî (v. 95/714) tarafından 83/702 yılında Güney Irak'ta askerî amaçlı olarak kurulmuştur. Kûtül'amâre şehrine 80 km, Bağdat'a 180 km, Kûfe'ye ise 220 km mesafededir. Haccâc, Kûfe'ye yerleştirilen Suriyeli askerlerin yerli halkı rahatsız etmesi sebebiyle Kûfe ile Basra şehirlerine eşit mesafede Dicle nehrinin batı kısmındaki bataklık kurutularak bir şehrin kurulmasını emretti. İki şehre olan uzaklığı ve bu iki şehrin ortasında olmasından dolayı yeni kurulacak bu kent Vâsıt olarak isimlendirildi. Irak'ta idarî merkez olarak kurulan Vâsıt İslâm tarihinde Türkleri de barındıran bu kent olmuştur. Bağdat'ın 148/765'te kurulmasıyla önemini yitirmeye başlamıştır. 15. yy. da, kenarında kurulduğu Dicle Nehrinin yatağının değişmesi ile birlikte tamamiyle önemini kaybetmiştir. 17. yy. da küçük bir kasabaya dönüşmüş, 19. yy. da terkedilmiş ve harabe bir şehir haline gelmiştir. Vâsıt kalıntıları günümüzde Irak'ın güneyinde Kut şehrine 70 km. mesafededir ve Minâre harabeleri olarak bilinmektedir.
Özet (Çeviri)
The city of Wasit was founded for military purposes in southern Iraq in 83/702 by one of the most famus governors of Umayyads history, Hajjaj (Abu Muhammad al-Hajjaj b. Yûsuf b. al-Hakem al-Thaqafî (d. 95/714). It is 80 km from the city of Qut-ul Amarah, 180 km from Baghdad and 220 km from Kufa. Hajjaj ordered the establishment of a city by draining the swamp on the western part of the Tigris river at an equal distance from the cities of Kufa and Basra, as the Syrian soldiers stationed in Kufa were disturbing the local population. Wasit, which was established as an administrative center in Iraq, was this city that also hosted Turks in the history of Islam. With the establishment of Baghdad in 148/765, it began to lose its importance. In the 15th century, it completely lost its importance with the change of the bed of the Tigris River, on the banks of which it was established. It turned into a small town in the 17th century, and in the 19th century, it was abandoned and ruined in the 19th century. The remains of the Wasit are 70 km away from the city of Qut in the southern Iraq today and to be known as the ruins of the Minaret.