Türkçe: Matematiksel modelleme tekniği ile altyapı bakım ve onarım tesisi yerleşimi: Yerel su yönetim idareleri için bir uygulama
İngilizce: Facility location of infrastructure maintenance and repair facilities using mathematical modeling techniques: A case study for local water management authorities
- Tez No: 905962
- Danışmanlar: PROF. DR. CENK ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tesis Yeri Seçimi, P Medyan Problemi, Bulanık FUCOM, Matematiksel Model, Alt Yapı Bakım-Onarım Tesisi, Facility Location Selection, P-Median Problem, Fuzzy FUCOM, Mathematical Model, Infrastructure Maintenance and Repair Facility
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Tesis yeri seçimi, tedarik zincirinin genel performansını belirleyen kritik unsurlardan biridir ve lojistik maliyetler üzerinde doğrudan etkili bir rol oynar. Bu süreç, işletmelerin kârlılığını uzun vadede şekillendiren karmaşık ve stratejik bir karar mekanizmasını ifade eder. Tesis yeri seçimi problemi, yalnızca depolar, lojistik merkezleri ve mağazalar gibi özel sektör tesislerini değil, aynı zamanda okullar, hastaneler ve itfaiye istasyonları gibi kamu hizmet noktalarını da kapsar. Büyükşehir belediyeleri, tesis yeri seçiminin önem taşıdığı kurumlardan biridir. Büyükşehir yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte, merkez dışındaki ilçelere de altyapı hizmeti sunmaya başlayan belediyeler, ilçe belediyelerinin ihtiyaçlarını etkin şekilde karşılayabilmek için kapsamlı bir yeniden yapılanma sürecine girmek zorundadır. Bu bağlamda, çalışmada büyükşehir ölçeğinde altyapı bakım ve onarım tesisleri için tesis yeri seçimi, matematiksel modelleme teknikleri kullanılarak ele alınmıştır. Araştırmada klasik ve Bulanık FUCOM tabanlı p-medyan tesis yerleşimi modelleri önerilmiştir. Bu modelde amaç fonksiyonununda kullanılan karar değişkenlerinin ağırlıkları Bulanık FUCOM yöntemiyle belirlenmiştir. Bu yöntemle dört temel kriterin ağırlıkları tespit edilmiştir. Ardından, Adana ili için 15 aday tesis yeri üzerinde klasik p-medyan modeli ve Bulanık FUCOM tabanlı p medyan modeli çözülmüştür. Sonuçlar duyarlılık analizi yapılarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Facility location selection is one of the critical factors that determine the overall performance of the supply chain and plays a direct role in logistics costs. This process represents a complex and strategic decision-making mechanism that shapes the profitability of businesses in the long term. The facility location selection problem encompasses not only private sector facilities such as warehouses, logistics centers, and stores but also public service points like schools, hospitals, and fire stations. Metropolitan municipalities are one of the institutions where facility location selection is of great importance. With the enactment of the Metropolitan Law, municipalities began providing infrastructure services to districts outside the city center. To effectively meet the needs of district municipalities, they are required to enter into a comprehensive restructuring process.In this context, the study addresses facility location selection for infrastructure maintenance and repair facilities at the metropolitan scale using mathematical modeling techniques. The research proposes classic and a fuzzy FUCOM-based p-median facility location models. In this model, the weights of the decision variables used in the objective function were determined using the Fuzzy FUCOM method. Using this method, the weights of four main criteria were identified. Then, for the province of Adana, the classic p-median model and the fuzzy FUCOM-based p-median model were applied to 15 candidate facility locations. The results were discussed through sensitivity analysis.