Silimarinin ishikawa endometriyum kanser hücrelerindeki etkisi
Effect of silymarin on endometrium cancer cells
  1. Tez No: 905968
  2. Yazar: HİLAL ALHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEJAT ÜNLÜKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium Kanseri, Flavonoid, İshikawa hücre hattı, Kemopreventif ajan, Silimarin, Endometrial cancer, Flavonoids, Ishikawa cell line, Chemopreventive agent, Silymarin
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Silimarin ve türevleri, kanser hücrelerinin döngünün farklı aşamalarında ilerlemesini sınırlayarak onları hücre ölümü sürecine doğru evrimleşmeye zorlamak ve kanser hücrelerini hücre döngüsünün bir aşamasında biriktirerek spesifik bir antikanser ajanla daha fazla sayıda tümör hücresini hedeflemeyi mümkün kılmak gibi çifte bir rol oynamaktadır(Delmas ve ark 2020). Kemopreventif etkilerinin yanı sıra, silimarin ve aktif bileşeni silibininin kanser tedavisindeki diğer kayda değer yönleri arasında, bilinen kemoterapötik ilaçların etkinliğini güçlendirme, çoklu ilaç direnci ile ilişkili proteinlerin inhibitörü olma ve özellikle karaciğer olmak üzere organ koruyucu etkinliği ve immünostimülatör etkileri nedeniyle kanser terapötik ilaçlarına yardımcı olma kabiliyetleri yer almaktadır(Kaur ve Agarwal 2007(Kocaman ve Dabak 2015)). Birçok kanser türünde in vivo ve in vitro çalışmalarla bu etkiler ortaya konmuştur. Endometriyum kanserine olan etkisi üzerinde yeterli çalışma olmadığını fark ettik. Buna binaen bizde tip1 endometriyum kanserine etkisini ele aldık. Endometriyum kanseri(EC), kadın üreme sisteminde en sık görülen kanser tipidir. Dünya genelinde kadınlarda görülen en sık 6. Kanserdir. Yakın zamanda yayımlanan raporlara göre dünya genelinde 2018 yılında 382.069 yeni vaka tespit edilmekte, 89,929 adet hastalığa bağlı nedenlerle ölüm gerçekleşmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2018 yılında Türkiye'de 5463 kadının endometriyum kanseri tanısı aldığı ve 1051 kadının endometriyum kanserinden öldüğü rapor edilmiştir. EC görülme sıklığı son yıllarda beklenen insan ömrünün artması, obesite, metabolik sendrom gibi nedenlerle artış göstermektedir. Diğer malignitelerin aksine EC bağlı ölüm oranlarında da artış vardır. 2025 yılı itibari ile yeni vaka ve ölüm oranlarının sırasıyla 20.3% ve 17.4% artış beklenmektedir(Öztürk 2021, Enneli 2023). Günümüzde İshikawa endometrium epiteli devamlı hücre hattı(Isc), endometriyum kanserini çalışmak için en elverişli hücre hattıdır(Başaloğlu ve ark 2022). Çalışmamızda ishikawa hücre hattı hücre kültürü ile üretilerek kontrol Isc ve Isc+silimarin 24-48 -72. saatlerde örneklerdeki etkiler için testlere tabi tutuldu. Deneyler üçer kez tekrar edildi. Hücre sayısı, canlılığı ve migrasyonu sitolojik yöntemlerle araştırıldı. Bax ve Bcl-2 immünositokimyasal olarak çalışıldı. Apoptoza giren hücreler DAPI immunflorosan boyaması ile florosan mikroskop kullanılarak değerlendirildi. Silimarin ugulandığında kontrol grubuna göre tümör hücreleri üzerinde sitotoksik etki gözlendi. Apoptotik cisimlerin ve vakuolizasyonun varlığı dikkat çekti. Canlı hücre sayısında ve migrasyonda azalmaya yol açtı. Apoptozu artırdıkları ve bunu intrinsik yolak üzerinden yaptıkları sonucunu elde ettik. Yapılan bu araştırma, yeni tedavi stratejileri geliştirmek ve daha fazla araştırmanın önünü açacak bir bilgi birikimi sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Silymarin and its derivatives play the dual role of limiting the progression of cancer cells through different stages of the cycle, forcing them to evolve towards the process of cell death, and accumulating cancer cells in one stage of the cell cycle, making it possible to target a greater number of tumour cells with a specific anticancer agent (Delmas et al 2020). In addition to its chemopreventive effects, other noteworthy aspects of silymarin and its active component silybin in cancer treatment include its ability to potentiate the efficacy of known chemotherapeutic drugs, to be an inhibitor of proteins associated with multidrug resistance, and to assist cancer therapeutic drugs due to its organ-protective activity, especially the liver, and immunostimulatory effects (Kaur and Agarwal 2007 (Kocaman and Dabak 2015)). These effects have been demonstrated by in vivo and in vitro studies in many cancer types. We realised that there were not enough studies on its effect on endometrial cancer. Therefore, we discussed its effect on type 1 endometrial cancer. Endometrial cancer (EC) is the most common type of cancer in the female reproductive system. It is the 6th most common cancer seen in women worldwide. According to recently published reports, 382,069 new cases were detected worldwide in 2018 and 89,929 deaths occurred due to disease-related causes. According to World Health Organisation data, 5463 women were diagnosed with endometrial cancer and 1051 women died from endometrial cancer in Turkey in 2018. The incidence of EC has been increasing in recent years due to increased life expectancy, obesity and metabolic syndrome. Unlike other malignancies, EC-related mortality rates are also increasing. As of 2025, new cases and mortality rates are expected to increase by 20.3% and 17.4%, respectively (Öztürk 2021, Enneli 2023). Nowadays, Ishikawa endometrial epithelium continuous cell line (Isc) is the most suitable cell line to study endometrial cancer(Başaloğlu ve ark 2022). In our study, Ishikawa cell line was produced by cell culture and control Isc and Isc + silymarin were tested for the effects in samples at 24-48-72 hours. The experiments were repeated three times. Cell number, viability and migration were investigated by cytological methods. Bax and Bcl-2 were studied immunocytochemically. Cells undergoing apoptosis were evaluated by DAPI immunofluorescent staining using fluorescent microscope. When silymarin was administered, a cytotoxic effect was observed on tumour cells compared to the control group. The presence of apoptotic bodies and vacuolisation were observed. It caused a decrease in the number of viable cells and migration. We concluded that they increased apoptosis and did so via the intrinsic pathway. This research will provide an accumulation of knowledge to develop new treatment strategies and pave the way for further research.