Simetrik ve asimetrik keratokonus hastalarında retrobulber kan akımının incelenmesi
Investigation of retrobulbar blood flow in symmetric and asymmetric keratoconus patients
- Tez No: 905982
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÖKHAN ASLAN, DOÇ. DR. HÜSEYİN FINDIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Keratokonus, Retrobulber Doppler İnceleme, Oftalmik Arter, Santral Retinal Arter, Posterior Siliyer Arter, Keratoconus, Retrobulbar Doppler Examination, Ophthalmic Artery, Central Retinal Artery, Posterior Ciliary Artery
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve Amaç: Keratokonus stromal incelme ve korneada konileşme ile karakterize, irregüler astigmatizma ve görme bozukluğu ile sonuçlanan progresif bir kornea bozukluğudur. Genellikle 10-25 yaş arasındaki insanları etkiler. Keratokonusun risk faktörleri arasında aile hikayesinin bulunması, atopi öyküsü, göz ovuşturma alışkanlığı, Retinitis Pigmentosa, Down sendromu, Ehler-Danlos sendromu yer alır. Korneal ektazi başlangıçta tek gözde mevcut olabilir fakat hastalığın progresif doğası sebebiyle sıklıkla her iki göz de etkilenir. Keratokonus hastalığının görsel rehabilitasyonu için gözlük, yumuşak, sert, hibrit ve skleral kontakt lensler kullanılabilir. Progresyonun önlenmesi amacıyla Korneal Çapraz Bağlama (KÇB) uygulanmaktadır. Korneal halka ve keratoplasti işlemleri de uygulanabilmektedir. Bu çalışmada normal hastalar, asimetrik keratokonus hastaları ve simetrik keratokonus hastalarında retrobulber kan akımı karşılaştırılacaktır. Bu sayede retrobulber kan akımının keratokonus hastalığına predispozan bir faktör olup olmadığını belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniğine başvuran 18-40 yaş arasındaki Keratokonus tanısı alan hastalar ve sağlam olarak değerlendirilen bireyler dahil edildi. Hastalara rutin göz muayenesinde Snellen eşeli ile gözlükle en iyi düzeltilmiş görme keskinliği ve biyomikroskopik ön ve arka segment muayeneleri yapıldı. Keratokonus hastalarında rutin göz muayenesinin ardından korneal topografi ölçümleri yapıldıktan sonra katılımcılar asimetrik keratokonus, simetrik keratokonus ve sağlam kontrol olarak gruplara ayrıldı. Daha sonra katılımcılar Radyoloji birimine yönlendirilerek Renkli Doppler Ultrasonografi ile oftalmik arter, siliyer arter ve retinal arterde pulsatil index (PI), Resistif index (RI) parametreleri değerlendirildi. Elde edilen verilerden keratokonus hastalarındaki topografik değişikler ile retrobulber değişiklikler kaydedildikten sonra aralarındaki ilişkiyi değerlendirmek üzere istatistiki analizler yapıldı. Daha önce geçirilmiş göz cerrahisi, travma, üveit, korneal bozukluk, kapak anomalisi ve blefarit öyküsü olan ve oküler yüzey ölçümlerini etkileyebilecek sistemik ilaç kullanımı olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Ayrıca hamile, emziren ve Sjögren ve Romatoid Artrit gibi romatolojik hastalık tanısı olan hastalar da çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen bireylerin yaşları 19-40 arasında değişmekte olup ortalama ve medyan yaşın 29 olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %37,9'u (44 kişi) erkek ve %62,1'i (72 kişi) kadındı. Katılımcı gruplarının dağılımında ise %31,9'u (37 kişi) simetrik, %33,6'sı (39 kişi) asimetrik hasta iken %34,5'i ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Simetrik hastalar ile kontrol grubundaki katılımcıların sağ ve sol göz ölçümlerinin ortalaması alınmış olup, asimetrik hastalarda Keratokonus görülen ve görülmeyen göz ölçümleri ayrı olarak değerlendirmeye alınmıştır. Bu güncel çalışmamızda simetrik, asimetrik Keratokonus hastaları ve sağlıklı kontrol grubunun karşılaştırıldığı ölçüm parametrelerinden oftalmik arter pulsatil indeksi (oaPI) ve santral retinal arter pulsatil indeksi (sraPI) değerlerini Keratokonus hastalarında kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak yüksek bulduk. Asimetrik Keratokonus hastalarının Keratokonus olan ve olmayan ya da daha düşük evreli gözlerinde Keratokonus olan gözde oaPI değerlerinde anlamlı artış bulduk. Simetrik Keratokonus, asimetrik Keratokonusun Keratokonus olan gözünde oaPI değerleri daha yüksek görülürken kontrol grubunda anlamlı olarak daha düşük bulduk. Sonuç: Bu güncel çalışmamızda simetrik, asimetrik Keratokonus hastaları ve sağlıklı kontrol grubunun karşılaştırıldığı ölçüm parametrelerinden oaPI ve sraPI değerlerini Keratokonus hastalarında kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak yüksek bulduk. Literatürde bildiğimiz kadarıyla Keratokonus un retrobulber kan akımıyla ilişkisinin ilk defa incelendiği bir çalışma olması açısından çalışmamız önem arz etmektedir. Çalışmamızı destekleyecek niteliklerde çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Keratoconus is a progressive corneal disorder characterized by stromal thinning and conical deformation of the cornea, resulting in irregular astigmatism and visual impairment. It typically affects individuals aged 10 to 25 years. Risk factors for keratoconus include a family history of the condition, a history of atopy, habitual eye rubbing, retinitis pigmentosa, Down syndrome, and Ehlers-Danlos syndrome. Corneal ectasia may initially present in one eye, but due to the progressive nature of the disease, it often affects both eyes. Visual rehabilitation for keratoconus can involve glasses, soft, rigid, hybrid, and scleral contact lenses. To prevent progression, corneal cross-linking (CXL) is performed. Additionally, corneal rings and keratoplasty procedures may be employed. This study aims to compare retrobulbar blood flow in normal patients, asymmetric keratoconus patients, and symmetric keratoconus patients. This will help determine whether retrobulbar blood flow is a predisposing factor for keratoconus. Materials and Methods: This prospective observational study included patients diagnosed with keratoconus aged 18 to 40 who presented to the Ophthalmology Clinic of Rize Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital, as well as healthy individuals evaluated as controls. During routine eye examinations, best-corrected visual acuity was assessed using the Snellen chart, and both anterior and posterior segment examinations were performed with a biomicroscope. After the routine eye examination in keratoconus patients, corneal topography measurements were taken, and participants were categorized into groups: asymmetric keratoconus, symmetric keratoconus, and healthy controls. Subsequently, participants were referred to the Radiology department, where pulsatil index (PI) and resistive index (RI) parameters were evaluated in the ophthalmic artery, ciliary artery, and retinal artery using Color Doppler Ultrasonography. Statistical analyses were conducted to evaluate the relationship between topographic changes in keratoconus patients and retrobulbar changes based on the obtained data. Patients with a history of previous eye surgery, trauma, uveitis, corneal disorders, eyelid anomalies, and blepharitis, as well as those using systemic medications that could affect ocular surface measurements, were excluded from the study. Additionally, pregnant or breastfeeding individuals and patients diagnosed with rheumatological diseases such as Sjögren's syndrome and rheumatoid arthritis were not included in the study. Results: The ages of individuals included in the study ranged from 19 to 40, with an average and median age of 29. Among the participants, 37.9% (44 individuals) were male and 62.1% (72 individuals) were female. In the distribution of participant groups, 31.9% (37 individuals) were symmetric patients, 33.6% (39 individuals) were asymmetric patients, and 34.5% were designated as the control group. The average measurements for the right and left eyes of symmetric patients and the control group participants were taken, while in asymmetric patients, the measurements for the keratoconus-affected and unaffected eyes were evaluated separately. In our current study, we found significantly higher values for the ophthalmic artery pulsatile index (oaPI) and the central retinal artery pulsatile index (sraPI) in keratoconus patients compared to the control group. We also observed a significant increase in the oaPI values in the keratoconus-affected eyes of asymmetric keratoconus patients compared to their unaffected or lower-stage eyes. While oaPI values were higher in the keratoconus-affected eyes of symmetric keratoconus patients, they were significantly lower in the control group.