Yetişkinlerde zorbalık: Bir ölçek uyarlama çalışması
  1. Tez No: 906059
  2. Yazar: GÖKÇE DENİZ KADAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MANOLYA ÇALIŞIR, DOÇ. DR. FÜSUN GÖKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Geçerlik, Güvenirlik, Yetişkin Zorbalığı, Zorba, Zorbalık
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı Baughman ve arkadaşları (2012) tarafından geliştirilen Yetişkinlerde Zorbalık Ölçeği'ni (Bullying Questionnaire) Türk kültürüne uyarlamaktır. Araştırmanın örneklemini 18-64 yaş aralığındaki 542 yetişkin oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında katılımcıların sosyodemografik bilgilerini içeren araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyodemografik Bilgi Formu, Yetişkinlerde Zorbalık Ölçeği (Bullying Questionnaire), Yenilenmiş Siber Zorbalık Envanteri-II ile Karanlık Üçlü Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 26 ile AMOS 24 programları kullanılarak açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Verilerin faktör analizine uygunluğuna bakma amacıyla Kaiser-Meyer-Olkin (KMO=.940) katsayısı ve Bartlett Küresellik Testi (x2 = 6150.337, sd=153, p< .05) hesaplanmıştır. Yapılan açımlayıcı faktör analizi ile ölçeğin, toplam varyansın %51.24'ünü açıklayan tek faktörlü ve 18 maddeden oluşan son haline karar verilmiştir. Açımlayıcı faktör analizi ile elde edilen sonuçların test edilmesi için doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizinden elde edilen sonuçların (CMIN/DF= 5.021, GFI= .90, CFI= .92, NFI= .91, RMSEA= .09, RMR= .048) açımlayıcı faktör analizi bulguları ile uyumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ölçeğin geçerlik güvenirlik analizlerinde Cronbach's alfa, madde toplam korelasyonu, test-tekrar test ve benzer ölçek geçerliği yöntemleri uygulanmıştır. Ölçeğin Cronbach's alfa değeri .94 olarak hesaplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgular alanyazın çerçevesinde tartışılmış, Yetişkinlerde Zorbalık Ölçeği'nin gerekli psikometrik özelliklere sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to adapt the“Bullying Questionnaire”developed by Baughman and colleagues (2012) to Turkish culture. The sample of the study consists of 542 adults between the ages of 18-64. In data collection, the sociodemographic information form prepared by the researcher containing the sociodemographic information of the participants, The Bullying Questionnaire, The Second Revision of the Revised Cyber Bullying Inventory - II and The Dark Triad Scale were used. In the analysis of the data, exploratory and confirmatory factor analysis were performed using SPSS 26 and AMOS 24 programs.