Doğal zeolitlerin hafif yapı endüstrisinde kullanımı
The Use of natural zeolites in the industry of the light construction
- Tez No: 90614
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL YÖRÜKOĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal zeolit, anafom, hafif yapı endüstrisi, Natural zeolite, anafom, light construction industry
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DOĞAL ZEOLİTLERİN HAFİF YAPI ENDÜSTRİSİNDE KULLANIMI DENİZ SERBEST Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ertuğrul Yörükoğulları 1999, Sayfa 49 Giderek artan enerji giderleri, dikkatleri binalarda ısıtma ve soğutma harcamalarına çekmiştir. Yapılarda, doğal zeolitlerden elde edilen hafif yapı malzemelerinin kullanılması ile enerji harcamalarında önemli tasarruflar sağlanmaktadır. Doğal zeolitlerden yapılan hafif yapı malzemeleri, yapının ağırlığını azaltacak ve deprem güvenliğini arttıracaktır. Doğal zeolitlerin hafif yapı endüstrisinde kullanımının, taşıma ve işçilik giderlerinde önemli tasarruflar sağlayacağı gözükmektedir. Bu çalışmada Manisa-Gördes ve Balıkesir-Bigadiç yörelerinden alman, içinde doğal zeolitlerden klinoptilolit bulunan zeolitik tüf örnekleriyle yapılan deneyler sonucunda, klinoptilolitin hafif yapı endüstrisinde kullanımının uygunluğu araştırılmıştır. Araştırmalar sonucunda Manisa-Gördes ve Balıkesir- Bigadiç yörelerinden çıkarılan doğal zeolitlerin kullanılması ile“Anafom”adı verilen hafif yapı malzemesi elde edilmiştir. Anafom, gözenekli ve hafif yapılı bir malzemedir. Anafom' un yoğunluğu 0,2-0,9 g/cm3, ısı iletkenlik katsayısı 0,03 Wm'Ic K"1, sıkıştırma mukavemeti 4-15 MPa, ortalama gözenek çapı 38,917 Â, özgül yüzey alam 4,49 m2/g, su tutma yüzdesi % 8, asidik direnci % 0,0089, bazik direnci % 0,126, sertliği mosh sertlik derecesi cinsinden 8,5' tur. Anafom diğer yapı endüstrisinde kullanılan malzemelere göre daha kullanışlı, sağlam ve ekonomik gözükmektedir. Yirmibirinci yüzyılda dünya nüfusunun artmasıyla birlikte enerji giderlerinin de artacağı düşünülecek olunursa, yapılarda anafom kullanılması ile enerji tasarrufundan büyük ölçüde fayda sağlanmış olacaktır. Anafom kullanılması ile sağlam, güvenilir, sağlıklı ve ucuz yapılar inşa edilecektir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis THE USE OF NATURAL ZEOLITES IN THE INDUSTRY OF THE LIGHT CONSTRUCTION DENİZ SERBEST Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Science Physics Program Supervisor: Prof. Dr. Ertuğrul Yörükoğullan 1999, Page 49 Increasing cost of energy has drawn the attention to the spending cost of heating and cooling of the building. Using the light structure materials from natural zeolites saves the energy and cuts the cost. In addition, this material decreases the building load and increases the safety against the earthquake. Plus it saves on the spending for transportation and workman. In our work, we had performed some experiments on natural zeolites containing clinoptilolite to see if they are convenient to use them in light structure industries. As a result, we obtained material called“Anafoam”from natural zeolites of Manisa-Gördes and Balıkesir-Bigadiç region. Anafoam is a porous and light material. Its density is 0,2-0,9 g/cm3, heat conduction coefficient is 0,03 Wm'^K"1, compressive strength is 4-15 MPa, average pore diameter is 38,917 Â, specific surface area is 4,49 m2/g, water sorption capacity (%) is 8, acid resistance (%) is 0,0089, alkali resistance (%) is 0,126, hardness of mosh hardness degree kind is 8,5. Anafoam appears more economical strong and convenient than the other materials used in the industry of construction. The increasing population in 21 st century will increase the energy demand. Using anafoam therefore will be very useful for saving energy. Using anafoam we can construct stronger, safer, healthier and cheaper buildings.