Döküm çamuru katkı maddelerinin alçı kalıba etkileri
Effects of dispersant of sanitaryware slip on plaster mold characteristics
- Tez No: 90615
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sanitaryware slip, viscosity, casting slip, electrolyte, plaster
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma, döküm çamurunda kullanılan katkı malzemelerin alçı kalıp ömrü- özelliği üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Sodyum silikat (A), silikattı bileşim (C) ve organik bileşildi (E) deflokülantlan kullanılarak üç farklı çamur hazırlanmış ve günlük alçı dökümü yapılmıştır. Kalıbın nem miktarı, kalınlık alması günlük olarak düzenli bir şekilde tesbit edilmiş, döküm boyunca döküm çamurlarının Teolojisinin standart değerde kalmaları sağlanmıştır. Yine aym çamurda bekletilen alçı küplerin 86 döküm sonrası su emme testi ile alçının kalıp ömrü ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile yapısal farklılıkları tespit edilmiştir. Bunun yanında, yalnız katkı malzemelerinden gelen direkt etkiyi alçı kalıp üzerinde görebilmek amacıyla % l'lik konsantrasyonlanda (A), (C), (E), fosfat bileşimi (D) ve Sodyum karbonat (B) ile çözelti hazırlanmış ve alçı çubuklar 24 saat ve 48 saat çözelti içinde bekletilmişlerdir. 24 saat sonunda alçı kalıbın ağırlık kaybı, 48 saat sonunda da SEM ile yapısal değişimi incelenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, et kalınlığı, su emme, ağırlık kaybı açısından ve mikroyapı görüntülerinden elektrolitlerin farklı davranış göstedikleri tesbit edilmiştir. Anahtar kelimeler : Sıhhi gereç döküm çamuru, viskozite, döküm çamuru, elektrolit, alçı.
Özet (Çeviri)
An investigation was performed to determine the relative effects of dispersant on the performance-characteristics and life of plaster moulds. Sanitaryware casting slip were prepared using sodium silicate (A), silicate compound (C) and organic compund (E) as the dispersant in the system and were cast under simulated plant conditions. Moisture content of the moulds, and casting rate were monitored daily. And also during the casting the reology of the slip were staled daily. Also for the same casting slip water absorbtion and SEM were tested. On the other hand, only to see the effects of dispersent on the plaster moulds solutions were prepared ( % 1) using sodium silicate (A), organic compound (E), silicate compoud (C), phospate compund (D) and sodium carbonate (B) as the dispersant in the water and were held in the solution 24 hr und 48 hr. For the first one (24 h) weight lost were tested, and the second one (48 h) SEM pictures were taken. Severel conclusions can be taken from this research. By looking the result of slip thickness, water absorbsion, lost of weight and microstructure of mould is different behaviour taken with as everal electrolytes.