Assessments of risks and accident caused by dangerous goods in air transportation: A case study of the Valujet flight 592 accident
Hava taşımacılığında tehlikeli maddelerin neden olduğu risk ve kazaların değerlendirilmesi: Valujet 592 kazası üzerine bir inceleme
- Tez No: 906217
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİSA SEÇİLMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Hava Taşımacılığı, Tehlikeli Maddeler, Emniyet Yönetim Sistemi, HFACS, Air Transportation, Dangerous Goods, Safety Management Systems, HFACS
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Tehlikeli maddelerin taşınması insan hayatı ve çevre için ciddi riskler oluşturmaktadır. Bu tezin amacı, hava yoluyla taşınan tehlikeli maddelerin lojistik süreçlerinde ortaya çıkabilecek riskleri ve bu maddelerin neden olduğu kazaların etkilerini incelemek, ayrıca mevcut yasal düzenlemelerin bu süreçleri nasıl şekillendirdiğini ve düzenlediğini anlamaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi ve örnek olay incelemesi kullanılmıştır. Kazalara katkıda bulunan faktörleri ve gerekli önleyici stratejileri anlamak amacıyla önceki önceki çalışmaların ve raporların incelendiği doküman analizi bulguları, gelecekteki trajedileri önlemek için daha sıkı düzenlemeler, kapsamlı risk değerlendirmeleri ve etkili eğitim programlarının uygulanması gerektiğini vurgulamaktadır. Örnek olay olarak seçilen ValuJet Flight 592 kazası, İnsan Faktörleri Analiz ve Sınıflandırma Sistemi (HFACS) modeli kullanılarak incelenmiştir. Bulgular, havacılık sektöründeki insan hatalarının ve organizasyonel eksikliklerin nasıl felaketle sonuçlanabileceğini, bu tür kazaların sadece bireysel hatalardan kaynaklanmadığını, aynı zamanda kötü karar alma, yetersiz denetimler ve organizasyonel düzeyde yetersiz güvenlik önlemleri gibi sistemik başarısızlıkların da etkili bir neden olduğunu göstermektedir. Çalışma, teknik yeterliliğin ötesine geçen, organizasyonel uygulamalar, yönetsel kararlar ve bireysel sorumlulukları içeren güçlü bir güvenlik kültürünün geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Çalışmanın sonuçları, kamu politikası, endüstri uygulamaları ve düzenleyici çerçeveler üzerinde önemli etkiler taşımakta olup, güvenlik standartlarına uyumu sağlamak için ileri teknolojilerin benimsenmesini, gelişmiş eğitim programlarının uygulanmasını ve sıkı denetimlerin yapılmasını savunmaktadır. Sonuç olarak, güvenlik protokollerinin iyileştirilmesi, risklerin en aza indirilmesi ve tehlikeli maddelerin taşınmasıyla ilgili tehlikelerden gelecek nesillerin korunması için iş birliği yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The transportation of hazardous materials poses serious risks to human life and the environment. The aim of this thesis is to examine the risks that may arise in the logistics processes of dangerous substances transported by air and the effects of accidents caused by these substances, as well as to understand how current legislative regulations shape and regulate these processes. Document analysis and case study, which are qualitative research methods, were used in the study. The findings of the document analysis, which examined previous studies and reports in order to understand the factors contributing to accidents and the necessary preventive strategies, emphasize that stricter regulations, comprehensive risk assessments and effective training programs should be implemented to prevent future tragedies. The ValuJet Flight 592 accident, which was selected as a case study, was examined using the Human Factors Analysis and Classification System (HFACS) model. The findings show how human errors and organizational deficiencies within the aviation industry can lead to catastrophic outcomes, and that such accidents are not solely the result of individual errors but are also driven by systemic failures, including poor decision-making, inadequate inspections, and insufficient safety measures at the organizational level. The study emphasizes developing a robust safety culture that transcends technical competence involving organizational practices, managerial decisions, and individual responsibilities. The study's implications extend to public policy, industry practices, and regulatory frameworks, advocating for adopting advanced technologies, enhanced training, and stringent oversight to ensure compliance with safety standards. Ultimately, this research calls for collaborative efforts to improve safety protocols, minimize risks, and protect future generations from the dangers associated with hazardous material transportation.