Trabzon yöresinde seçmeye benzer kuruluşlar gösteren sat ladin meşcerelerinin silvikültürel yönden değerlendirilmesi
Assessment of the pure spruce stands according to silvicultural methods which shows a composition like selection forests in trabzon region
- Tez No: 90626
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seçme Ormanı, Doğu Ladini V, Selection Forest, Oriental Spruce VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Saf doğu ladini meşçerelerinin ülkemizdeki yayılışı yaklaşık 135959 hektar olup yayılışının büyük bir kısmını Trabzon, Giresun ve Artvin Bölge Müdürlüklerine bağlı mıntıkalarda yapmaktadır. Bu çalışma, değişik yaşlı ormanların tipik temsilcisi olan seçme ormanı meşçerelerine benzer saf doğu ladini meşçerelerindeki gençleştirme problemlerini çözümlemek için yapılmıştır. Bu araştırmada Trabzon'un değişik mıntıkalarındaki meşçerelerin büyük bir kısmı gezilmiş olup seçilen meşçerelerde yapılan bir çok ölçme, gözlem ve tespitler değerlendirilmiştir. Deneme alanlarının büyüklüğü 500 m olup 9 tane alınmıştır. Bu alanlarda ağaçların çapları, boyları, tepe tacı genişlikleri ve dalsız gövde yükseklikleri ölçülmüştür. Ayrıca deneme alanlarında bakı, eğim ve yükselti gibi fızyografık özellikler belirlenmiştir. Bu veriler ışığı altında ağaçların konumunu belirleyen meşçere profilleri oluşturulmuştur. Bu deneme alanları seçme ormanına benzer görünüşteki ormanların bulunduğu alanlardan seçilmiş ve bu alanlarda yapılan ölçümlerin sonuçları şekil ve grafik yoluyla gösterilmeye ve kavranmaya çalışılmıştır. Grafiklerin incelenmesi sonucunda ağaç sayılarının çap kademelerine dağılımı tam bir optimal seçme ormanındaki gibi olmasa da ince çap sınıflarından kalın çap sınıflarına doğru zikzaklı bir şekilde azalma göstermektedir. Yapılan çalışmalar sonucu doğada değişik çapta ve boyda orta yaşta ladin meşçerelerinin seçmeye benzer kuruluşlar gösterdiği saplanmıştır. Ancak bu meşçerelerin büyük bir kısmı müdahale edilmiş ve bozuk olup ideal seçme yapısından uzaklaşmıştır. Zaten geniş alanlarda ideal seçme yapısındaki meşçerelere rastlanmamıştır. Alınan bu deneme alanları belli bir sınıflandırma dahilinde tanıtılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Assessment of The Pure Spruce Stands According to Silvicultural Methods Which Shows a Composition Like Selection Forests in Trabzon Region The spread of the pure oriental spruce stands is 135959 hectares in our country. A great amount of this spread has been found in the zones which are under the control of Trabzon, Giresun and Artvin regional forestry units. This investigation has been made to analyze regenerative problems in the pure oriental spruce stands like selection being typical examples of uneven aged forests. In this investigation a great part of stands in different zones of Trabzon has been walked round. A lot of measurements, observations and proves have been evaluated in selected stands. The greatness of experimental areas is 500 m nine of them have been taken. In these areas the diameters, heights, crown widths and clean ball heights have been measured. On the other hand physiographic specialities like side, slope and altitudes have been found out. According to these datums, stands profiles determining the trees situation have been formed. Experimental areas looking like selection forests have been selected. Later these areas have been measured. The result have been showed with the figures and graphics. The graphics have been interpreted and the dispersion of tree units according to diameter class isn't like the trees in normal selection forests but. These trees have showed reduction from thin diameter class to thick diameter class in a zigzag way. On the result of investigations, the structures looking like selection have been determined. Because in nature different diameter, height, medium aged spruce stands have been found out. But many parts of stands have been interfered and broken. They have removed from normal selection structure. At the same time, ideal selection stands haven't been seen in wide areas. Experimental areas have been tried to be known according to a certain classification.