Sanat terapisi programının evli bireylerin evlilik çatışması, evlilik uyumu ve mutluluk düzeylerine etkisi
  1. Tez No: 906393
  2. Yazar: BETÜL AK ÖRNEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Terapisi, Evlilik Uyumu, Evlilik Çatışması, Mutluluk, Çift Terapisi, Art Therapy, Couple Therapy, Marital Harmony, Marital Conflict, Happiness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Evlilik insanın var oluşunu bir diğeriyle bağ kurmak üzere gerçekleştirdiği; bu bağın kişinin tüm hayatını fizyolojik, sosyolojik ve psikolojik sağlığını etkileyen bir kurumdur. Evlilik eşleri, tüm aile üyelerini ve toplumu etkileyen en küçük birimdir. Ailenin sağlıklı bir bütünlük oluşturması önce aile bireylerinin sonra toplumun iyi oluşunu desteklemektedir. Son yüzyılda farklılaşan dinamikler, toplumsal ve kültürel değişimler, ekonomik gelişmeler ve değişen görüşler boşanma oranlarını artmasına neden olmuş, evlilikte yaşanan çatışmaların sıklığı ve çözülememesi evlilikte çiftler arasındaki uyumun düşmesi ve bireylerde bozulan ilişkilere bağlı düşen mutluluk oranına bağlı ortaya çıkan sorunlar göze çarpmaktadır. Bu araştırmadaki temel amaç; yasal olarak evli bireylerin sanat terapisi uygulamalarının eşlerin evlilik çatışması, evlilik uyumu ve mutluluk düzeylerine etkisini araştırmaktır. Yedi kadın ve yedi erkekten oluşan toplam 14 kişiyle yapılan bu çalışmada, demografik değişkenler araştırmacı tarafından oluşturulan anketten elde edilen bilgilerle incelenmiştir. 7 çiftten oluşan gruba 8 hafta boyunca haftada bir gün 180 dakika sanat terapi yöntemleriyle grup terapisi uygulanmıştır. Ayrıca evli bireylerin evlilik çatışmaları ölçmek için“Evlilik Yaşamı Anketi”, evlilik uyumunu ölçmek için“Evlilikte Uyum Ölçeği”, ve mutluluk düzeylerini ölçmek için“Oxford Mutluluk Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırma; İstanbul ili, Anadolu ve Avrupa yakası sınırlarında ikamet eden, 26 - 47 yaşlar arasındaki evli çiftlerle sınırlandırılmıştır. İstatistiksel analiz sonucu terapi programının, sonucunda evli bireylerin mutluluk, evlilik uyumu ve evlilik çatışmaları Oxford Mutluluk Ölçeği, Evlilik Uyum Ölçeği ve Evlilik Yaşamı Ölçeği ile ölçülmüş, evli bireylerin mutluluk ve evlilik uyumlarında anlamlı bir etki görülürken, evlilik yaşamlarında çatışmayı azaltıcı bir etkinin bulunmadığı, kontrol grubu ve deney grubu arasında yapılan son test sonuçlarında anlamlı bir değişiklik olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Marriage is where people exist to establish a bond with each other; This bond is an institution that affects a person's entire life, physiological, sociological and psychological health. Marriage spouses are the smallest unit that affects all family members and society. Creating a healthy integrity in the family supports the well-being of first the family members and then the society. Differentiating dynamics, social and cultural changes, economic developments and changing views in the last century have led to an increase in divorce rates, the frequency of conflicts in marriage and their inability to resolve them, the decrease in harmony between couples in marriage, and the problems that arise due to the decrease in the happiness rate of individuals due to deteriorated relationships. The main purpose of this research is; To investigate the effects of art therapy practices of legally married individuals on their spouses' marital conflict, marital harmony and happiness levels. In this study conducted with a total of 14 people, seven women and seven men, demographic variables were examined with the information obtained from the survey created by the researcher. Group therapy with art therapy methods was applied to a group of 7 couples for 180 minutes once a week for 8 weeks. In addition, the“Marital Life Questionnaire”was applied to measure marital conflicts of married individuals, the“Marital Harmony Scale”to measure marital harmony, and the“Oxford Happiness Scale”to measure happiness levels. Research; It is limited to married couples between the ages of 26 and 47, residing within the Anatolian and European sides of Istanbul. As a result of statistical analysis, the happiness, marital harmony and marital conflicts of married individuals were measured with the Oxford Happiness Scale, Marital Adjustment Scale and Marital Life Scale as a result of the therapy program. While a significant effect was seen on the happiness and marital harmony of married individuals, there was no conflict-reducing effect in their marital lives, and no control effect was found. It was observed that there was no significant change in the post-test results between the group and the experimental group.