Parlamenter sistemde Meclis'te kadın temsili ve kadın milletvekillerinin Meclis çalışmaları (1946-2015)
Women's representation in Parliament and female deputies' parliamentary work in the Parliamentary system (1946-2015)
- Tez No: 906435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM AKSU ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kadın milletvekilleri, kadın, cinsiyet eşitsizliği, kadın örgütleri, feminizm, toplumsal cinsiyet eşitliği, Female MPs, women, gender inequality, women's organizations, feminism, social gender equality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Kadınlar bugün sahip oldukları hakların birçoğuna tarihte büyük mücadeleler vererek sahip olmuşlardır. Bu haklardan bir tanesi de seçme ve seçilme hakkıdır. Kadınlar seçme ve seçilme hakkına sahip olabilmek için Cemiyetler Kanunu'nun çıkışından itibaren çeşitli örgütlenmeler içerisinde bulunup, seslerini duyurmaya çalışmışlardır ve bu süreç Cumhuriyet Dönemi'ne kadar devam etmiştir. Cumhuriyet Dönemi'nde kadınlar seçme ve seçilme hakkına sahip olmuş ve siyaset arenasına çıkmaya başlamışlardır. Kadınların seçme ve seçilme hakkına sahip olmasıyla, siyasette cinsiyet eşitsizliği problemi ne yazık ki çözülmemiştir. 1930'lu yıllardan başlayarak günümüz siyasetine baktığımızda kadın milletvekili sayılarının erkek milletvekili sayılarına oranla hâlâ çok daha düşük kaldığını ve kadınlara siyasette verilen görevlerin hep aynı görevler olduğunu söyleyebiliriz. Bu çalışmada 1946 yılından başlayarak parlamenter hükümet sisteminde görev yapmış olan tüm kadın milletvekillerinin özgeçmişleri incelenmiş ve eğitim düzeyleri, seçilme yaşları, seçim bölgeleri ve Meclis'te aldıkları görevler hakkında değerlendirmelerde bulunulmuştur. Tüm bu veriler incelenirken literatürde bulunan ilgili çalışmalardan, uluslararası alandaki gelişmelerden ve yapılan uygulamalardan ve ayrıca feminist bakış açısından da yararlanılmış, dönemler arasında gelişen önemli olaylarda vurgulanarak tüm bilgiler ışığında Türkiye tarihinin çok uzun bir dönemi ele alınarak derlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout the history, women have achieved many of the rights they have today through significant struggles. One of these rights is the right to vote and be elected. In order to obtain their political rights, women engaged in various organizational efforts since the enactment of the Associations Law, attempting to make their voices heard. This process continued until the Republican Era, when women finally gained the right to vote and be elected, marking their entrance into the political arena. However, despite women obtaining the right to vote and be elected, the issue of gender inequality in politics unfortunately remains unresolved. From the 1930s to the present day, we observe that the number of female parliamentarians remains significantly lower than their male counterparts, and the role of women in politics continues to be evaluated in light of efforts to address this issue. Starting from 1946, this study compiles information on all women parliamentarians who have served in the parliamentary system, focusing on their roles and responsibilities, as well as their legal, social, and parliamentary duties. This study specifically examines the roles and responsibilities of women parliamentarians, the legal regulations that facilitated their participation in parliament, and the impact of these regulations on the social position of women. Additionally, it gathers information on how female parliamentarians fulfilled their duties regarding the gathering of information and delivering judgments in general events during the past thirty-two years of Turkey's history.