Müzik eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin ses eğitimi I-II derslerinde seslendirdikleri eserlerdeki dil kullanımına ilişkin yaşadıkları sorunlar
Problems experienced by music education department students regarding the use of language in the works they perform in voice education I-II courses
- Tez No: 906436
- Danışmanlar: PROF. GÖKAY YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Müzik, Linguistics, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Dil, Müzik Eğitimi, Ses Eğitimi, Language, Music Education, Voice Education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma, ses eğitimi dersi alan öğretmen adaylarının, ses eğitimi derslerinde dil kullanımlarına ilişkin yaşadıkları sorunları belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, betimsel bir araştırma olup genel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu Pamukkale Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Programı Lisans I ve Lisans II'de öğrenim gören 32 öğrenci oluşturmuştur. Oluşturulan çalışma grubu ile görüşme yoluyla bilgi toplanmıştır. Görüşme formunun, 4 öğretim görevlisi tarafından uzman görüşleri alınmış ve sorulara son şekli verilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla gerçekleştirilen bu çalışmadaki verilerin çözümlenmesinde katılımcıların verdikleri yanıtlar Microsoft Word ortamında toplamda 14 sayfalık bir ham veri dokümanı oluşturmuştur. Araştırmada toplanan veriler“betimsel analizi”yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; öğrencilerin çoğunluğu Türkçe ve yabancı dillerdeki bir eseri seslendirirken sorun yaşamaktadır. Sorun yaşamalarının başlıca nedeni, eserin sözlerini nasıl telaffuz edeceklerini bilmemelerinden kaynaklanmaktadır. Yabancı dilde seslendirilen eserlerin telaffuzlarında yaşanan sorunların azaltılması için, aynı aileye mensup dillerden eserler seçilebilir. Örneğin, ses eğitimi derslerinde en çok seslendirilen yabancı dil olan İtalyancanın yanına Latin dil ailelerinden olan İspanyolca, Portekizce veya Fransızca eklenebilir. Böylelikle öğrenciler, birbirinden farklı telaffuzlara sahip diller yerine aynı aileye mensup dillerde eserler seslendirerek, o dil grubuna ait ses özelliklerine daha iyi hakim olabilirler. Bunun yanı sıra, öğrencilerin çoğunluğu, ses eğitimi derslerinde yabancı dil olarak İtalyanca eser seslendirmektedir. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda, ses eğitimi dersi alan öğrenciler için seçmeli İtalyanca dersi müfredata eklenebilir. Ayrıca seslendirilen yabancı dillerdeki eserlerin Türkçe sözleri ve hikâyelerine ait kaynak kitaplar ilgili öğretim elemanı tarafından önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the problems experienced by prospective teachers taking voice education courses regarding language use in voice education courses. The research is a descriptive research and was conducted in the general survey model. The study group of the research consisted of 32 students studying at Pamukkale University Music Teaching Program Undergraduate I and Undergraduate II. Information was collected from the study group through interviews. Expert opinions were obtained from 4 lecturers on the interview form and the questions were finalized. In the analysis of the data in this study conducted through a semi-structured interview form, the responses given by the participants constituted a total of 14-page raw data document in Microsoft Word. The data collected in the study was analyzed using the“content analysis”method. According to the results of the research; the majority of the students have problems while performing a piece in Turkish and a foreign language. The main reason they have problems is that they do not know how to pronounce the lyrics of the work. In order to reduce the problems experienced in the pronunciation of works performed in foreign languages, works from languages belonging to the same family can be selected. For example, Spanish, Portuguese or French, which are from the Latin language family, can be added to Italian, which is the most frequently performed foreign language in voice training lessons. In this way, students can better master the sound characteristics of that language group by performing works in languages belonging to the same family instead of languages with different pronunciations.In addition, the majority of the students perform Italian pieces as a foreign language in voice education courses. Considering this situation, an elective Italian course can be added to the curriculum for students taking voice education courses. In addition, the source books of the Turkish lyrics and stories of the vocalized works in foreign languages can be recommended by the relevant instructor.