Osmanlı'dan Türkiye Cumhuriyeti'ne geçişte kadın giyim ve kuşamındaki değişim dönüşüm ve moda (1909-1930)
The transformation and evolution of women's clothing and fashion from the Ottoman Empire to the Turkish Republic (1909-1930)
  1. Tez No: 906539
  2. Yazar: SEÇİL KARAGÜLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEHMİNAZ TOKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Moda, Kadın Giyim Kuşamı, Osmanlı Devleti, Türkiye Cumhuriyeti, Fashion, Women's Clothing, Ottoman Empire, Republic of Turkey
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Orta Asya'dan gelen kadın giyim kuşamını şekillendiren Türk gelenek ve görenekleri, Anadolu coğrafyasındaki farklı etnik unsuların da etkisiyle değişmiş ve dönüşmüştür. Diğer bir ifadeyle Osmanlı Devleti altı asır boyunca birçok alanda olduğu gibi giyim kuşamda da çevresindeki kültürleri etkilemiş ve etkilenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla yapılan inkılap ve kanunlar ise kadının sosyal ve ekonomik statüsünde önemli değişimlere yol açmış ve bu değişimlerin kadın giyim kuşamına etkisi kaçınılmaz olmuştur. Bu çalışmada, siyasi, sosyal ve ekonomik olayların kadının giyim, kuşam ve aksesuarı üzerindeki etkileri, dönemin kadın dergileri ile gazetelerin ışığında incelenmesinin yanı sıra Osmanlı arşiv vesikaları, ikincil kaynaklar ve müzelerdeki resimlerden de istifade edilmiştir. Osmanlı, farklı etnik grup, inanç ve kültürleri içerisinde barındıran ve geniş bir coğrafyaya hükmeden bir devletti. Geniş Osmanlı coğrafyasında ve sonrasında kurulan Türkiye Cumhuriyet'inde moda ve moda algısı zamana ve mekâna göre farklılık arz ettiğinden, bu çalışmada eldeki mevcut kaynaklardan yola çıkılarak ağırlıklı olarak İstanbul ve çevresinde yaşayan kadınların giyim-kuşamı ve moda algıları irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish traditions and customs, which shaped women's clothing originating from Central Asia, have evolved and transformed under the influence of various ethnic elements within the Anatolian geography. In other words, just as in many other fields, the Ottoman Empire both influenced and was influenced by the cultures surrounding it in terms of attire over the course of six centuries. With the establishment of the Republic of Turkey, the reforms and laws introduced brought significant changes to women's social and economic status, and these transformations inevitably had an impact on women's fashion. In this study, the effects of political, social, and economic events on women's clothing, attire, and accessories are examined through the lens of periodical women's magazines and newspapers, while also drawing upon Ottoman archival documents, secondary sources, and paintings from museums. The Ottoman Empire, a state that encompassed various ethnic groups, beliefs, and cultures across a vast territory, displayed a fashion and fashion perception that varied over time and space. Given these variations, this study focuses primarily on the clothing and fashion perceptions of women living in and around Istanbul, based on the available sources.