Yoğun bakıma solunum yetmezlı̇ğı̇ ı̇le yatan hastaların ayırıcı tanısında kalp ve akcı̇ğer ultrasonu kullanımının tanı ve tedavı̇ye etkı̇si
Effect of use of heart and lung ultrasound in the differential diagnosis of patients admitted to intensive care unit with respiratory failure on diagnosis and treatment
- Tez No: 906623
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DÖNDÜ GENÇ MORALAR, DR. ZÜHAL ÇAVUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, LUS, proBNP
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Yoğun bakım ünitesinde kalp ve akciğer ultrasonografisinin solunum yetmezliği ile gelen hastaların değerlendirilmesinde ve yönetiminde oynadığı rolü araştırmaktır. Birincil amacımız solunum yetmezliği ile kabul edilen hastalarda kalp ve akciğer USG ile kardiyak ve kardiyak olmayan solunum yetmezliği ayrımını yapmayı hedeflemektedir. İkincil amacımız de tedavi sürecindeki etkinliği izlemektir. Bu çalışma, kalp ve akciğer ultrasonografisinin yoğun bakım ünitesinde daha etkin kullanımına dair kanıta dayalı veriler sunmayı amaçlamaktadır. GEREÇ VE YÖNTEM Bu çalışma T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen prospektif, gözlemsel bir çalışmadır ve 98 hasta dahil edilmiştir. Hastalarda sol ventrikül işlevi için FS ve volüm durumu için IVC indeksleri değerlendirilmiştir; akciğer değerlendirmesi için LUS ve RALE skorları kullanılmıştır. Hastalar, proBNP değerine göre iki gruba ayrılmış; Grup 1 (proBNP 450). Ve bu gruplarda LUS, FS ve RALE skorları ile proBNP arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca, tedavi seyrindeki değişiklikleri izlemek için 72 saat boyunca 24 saat aralıklarla tekrar değerlendirmeler yapılmıştır. ProBNP, LUS ve RALE skorları arasındaki korelasyon incelenmiştir. İstatistiksel analizlerde, Mann-Whitney U, Friedman testi, Wilcoxon ve Spearman korelasyon analizleri kullanılmıştır. BULGULAR Çalışmaya 98 hasta katıldı ve yaş aralığı 26-93 arasında olup, %46,9'u kadın ve %53,1'i erkekti. Her iki grupta da 0., 24., 48., 72. saat LUS skoru zamanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlendi. Grup 1'in 0., 24., 48., 72. saat LUS skoru değerleri, Grup 2'den istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Farklılığın hangi zamandan kaynaklandığının tespiti için yapılan ikili karşılaştırmalar sonucunda Grup 1'de 0-24.saat arasında LUS skoru değerlerinde görülen düşüş ix anlamlıyken, Grup 2'de 0-48. saat arasında LUS skoru değerlerinde görülen düşüş anlamlı gözlendi. Grup 1'in 0., 24., 48., 72. saat RALE skoru değerleri, Grup 2'den istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Her iki grupta proBNP ile LUS skoru arasındaki korelasyon değerlendirildi. ProBNP değerleri ile LUS skoru arasında 0., 24., 48., 72. saatlerinde pozitif ve anlamlı korelasyonlar gözlendi. SONUÇ Bu çalışmada, yoğun bakım ünitesine solunum yetmezliği ile kabul edilen hastalarda proBNP, LUS, FS ve RALE skorlarının tanı ve tedavideki etkinliği incelenmiştir. Sonuçlar, bu parametrelerin kardiyak ve kardiyak olmayan solunum yetmezliklerinin ayrımında ve tedavi yanıtını izleme açısından yararlı bilgiler sağlayabileceğini göstermektedir. Özellikle, proBNP ile LUS skorları arasındaki pozitif korelasyon, kardiyak kaynaklı solunum yetmezliklerinde ultrasonun önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
To investigate the role of cardiac and pulmonary ultrasonography in the evaluation and management of patients admitted with respiratory failure in the intensive care unit. Our primary aim is to differentiate cardiac from non-cardiac respiratory failure in patients admitted with respiratory failure using cardiac and pulmonary ultrasonography. Our secondary aim is to monitor the effectiveness of the treatment process. This study aims to provide evidence-based data on the more effective use of cardiac and pulmonary ultrasonography in the intensive care unit. MATERIALS AND METHOD This study is a prospective, observational study conducted at the T.C. Sağlık Bilimleri University Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital, including 98 patients. In the patients, fractional shortening (FS) was assessed for left ventricular function, and inferior vena cava (IVC) indices were evaluated for volume status. Lung Ultrasound Score (LUS) and Radiographic Assessment of Lung Edema (RALE) scores were used for lung assessment. Patients were divided into two groups based on proBNP levels: Group 1 (proBNP 450), and the relationships among LUS, FS, RALE scores, and proBNP were examined within these groups. Additionally, to monitor changes during the course of treatment, reevaluations were conducted every 24 hours for 72 hours. The correlation among proBNP, LUS, and RALE scores was analyzed. Statistical analyses included the Mann-Whitney U, Friedman, Wilcoxon, and Spearman correlation tests. RESULTS A total of 98 patients participated in the study, with ages ranging from 26 to 93; 46.9% were female, and 53.1% were male. In both groups, a statistically significant difference was observed in LUS scores across the 0-hour, 24-hour, 48-hour, and 72- hour time points. The LUS scores of Group 1 at 0, 24, 48, and 72 hours were found to be significantly lower than those of Group 2. Pairwise comparisons were conducted to xi determine the specific time points responsible for the observed differences. In Group 1, the decrease in LUS scores between 0 and 24 hours was significant, while in Group 2, a significant decrease was observed between 0 and 48 hours. Additionally, RALE scores of Group 1 at 0, 24, 48, and 72 hours were significantly lower than those of Group 2. The correlation between proBNP and LUS scores was assessed in both groups. Positive and significant correlations were observed between proBNP levels and LUS scores at 0, 24, 48, and 72 hours. CONCLUSIONS In this study, the diagnostic and therapeutic efficacy of proBNP, LUS, FS and RALE scores were investigated in patients admitted to the intensive care unit with respiratory failure. The results show that these parameters can provide useful information in distinguishing cardiac from non-cardiac respiratory failures and monitoring treatment response. In particular, the positive correlation between proBNP and LUS scores emphasizes the importance of ultrasound in cardiac-related respiratory failures. KEY WORD: Ultrasonography, LUS, proBNP