Cross-linking uygulanan olgularda kornea kalınlığının aköz flare değişimine etkisi
The effect of corneal thickness on aqueus flare change in patients with corneal crosslinking
- Tez No: 906622
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY KANDEMİR BEŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: hızlandırılmış korneal kollajen çarpaz bağlama tedavisi, santral kornea kalınlığı, aköz flare, accelerated corneal collagen cross-linking therapy, central corneal thickness, aqueous flare
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Hızlandırılmış korneal kollajen çapraz bağlama tedavisi (HKKÇBT) uygulanan hastalarda santral kornea kalınlığının (SKK) aköz flare değişimine etkisini göstermek. Gereç ve Yöntem: HKKÇBT (9mWcm2 10dk UVA) tedavisi uygulanan 83 hastanın dosyası retrospektif olarak tarandı. Hastaların demografik özellikleri, Amsler Krumerich evreleme sistemine göre hastalık evreleri, preoperatif ve postoperatif 1. hafta ve 1. ay santral kornea kalınlıkları, aköz flaremetre ölçümleri, keratometri değerleri, sferik ve silendirik kırma kusurları, düzeltilmemiş (DGK) ve en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri (EİDGK) ve endotel hücre yoğunlukları kaydedildi. Hastalar SKK'na göre 2 gruba ayrıldı. SKK450 μm olan hastalar Grup 2 olarak değerlendirildi. Bulgular: Grup 1 ve Grup 2 hastalarının preoperatif dönemde, 1. hafta ve 1. ayda ölçülen aköz flare değerlerinin karşılaştırılması sonucunda, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (hepsi için p > 0,05). Bununla birlikte, Grup 1 hastalarında preoperatif, 1. hafta ve 1. ay aköz flare değerleri arasında anlamlı bir değişiklik tespit edilmiştir (p = 0,041). Özellikle 1. hafta aköz flare ortalamalarının, preoperatif ve 1. ay değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu belirlenmiştir (p = 0,003 ve p = 0,001). Ancak, preoperatif ve 1. ay ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir (p = 0,407). Grup 2 hastalarında da benzer şekilde, preoperatif, 1. hafta ve 1. ay aköz flare değerleri arasında anlamlı bir değişiklik saptanmıştır (p = 0,028). 1. hafta aköz flare değerlerinin, preoperatif ve 1. ay değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğu tespit edilmiştir (p = 0,02 ve p = 0,004), ancak preoperatif ve 1. ay arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p = 0,536). ix Sonuç: HKKÇBT tedavisinin sebep olduğu inflamatuar yanıt özellikle postoperatif 1. haftada artmış aköz flare değerleriyle ilişkili bulunmuş olup kornea kalınlığının bu artış düzeyine etkisi olmadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To show the effect of central corneal thickness (CCT) on aqueous flare change in patients undergoing accelerated corneal collagen cross-linking therapy (CXL) Material and Methods: The files of 83 patients who underwent accelerated CXL (9mWcm2 10min UVA) treatment were retrospectively reviewed. Demographic characteristics, disease stages according to the Amsler Krumerich staging system, preoperative and postoperative 1st week and 1st month central corneal thickness, aqueous flaremetry measurements, keratometry values, spherical and cylindrical refractive errors, uncorrected and best corrected visual acuities and endothelial cell densities were recorded.Patients were divided into 2 groups according to CCT. Patients with CCT450 μm were considered as group 2. Results: When the preoperative, 1st week and 1st month aqueous flare averages of Group 1 and Group 2 patients were compared, no statistically significant difference was found between both groups (p>0.05). In Group 1 patients, a significant difference was observed between the preoperative, 1st week and 1st month aqueous flare averages (p=0.041). In particular, week 1 aqueous flare averages were statistically significantly higher than preoperative and month 1 aqueous flare averages (p=0.003, p=0.001), but no significant difference was observed between preoperative and month 1 aqueous flare values (p=0.407). Similarly, a significant difference was observed between preoperative, 1st week and 1st month aqueous flare averages in group 2 patients (p=0.028). The 1st week aqueous lare averages were statistically significantly higher than the preoperative and 1st month Flare averages (p=0.02, p=0.004), but there was no significant difference between preoperative and 1st month aqueous flare values (p=0.536). Conclusion: The inflammatory response induced by accelerated CXL treatment was found to be associated with increased aqueous flare values, especially at postoperative week 1, and corneal thickness was shown to have no effect on this increase. xi