Konjonktivamüllerektomi cerrahisinde algoritma tanımı ve cerrahi sonuçlarının değerlendirilmesi
Algorithm definition and evaluation of surgical results in conjunctivamullerectomy surgery
  1. Tez No: 906626
  2. Yazar: ŞEYMA NUR ASRİ AYAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜBRA ŞEREFOĞLU ÇABUK, DR. MEHMET GÖKSEL ULAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Konjonktivamüllerektomi, kapak refle mesafesi, Fenilefrin testi, Hering yanıtı, Simetri, Conjunctivamullerectomy, Hering response, Margin reflex distance, Phenylephrine test, Symmetry
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Çalışmamamızda; konjoktivamüllerektomi (KM) cerrahisinde, ameliyat sonrası kapak simetrisi ve kapak seviyesi açısından başarıya etki eden faktörleri tespit etmek ve fenilefrin testi yanıtına göre rezeksiyon miktarı karar algoritmamızın sonuçlarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Temmuz 2017 – Mayıs 2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beyoğlu Göz Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Oküloplastik ve Rekonstrüktif Cerrahi biriminde blefaropitozis tanısı ile bilateral veya unilateral KM cerrahisi geçirmiş olan toplamda 576 hastadan, 364 hastanın 452 gözü çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmamız retrospektif dizaynda ve tek merkezli olarak sürdürülmüştür. Hastaların tıbbi kayıtlarından; yaş, cinsiyet, pitozis tipi, geçirilmiş intraoküler veya pitozis cerrahisi öyküsü varlığı, kontakt lens ve günlük damla kullanımı öyküsü, anestezi türü, sütur materyali, pitozis türü, cerrahi yönü ve tarafı, Hering yanıtı, Hering yanıtı olan vakalarda diğer gözün fenilefrin yanıtı ve diğer göze cerrahi uygulanma durumu, preoperatif ve postoperatif levator fonksiyonu (LF) ve/veya lagoftalmi varlığı, preoperatif lid-lag, cerrahi rezeksiyon miktarı, KRM-1 ve simetri başarısı, komplikasyon, ek cerrahi işlem gerekliliği ve ek cerrahi prosedür verileri kaydedildi. Hastanın takiplerinde profosyonel olarak çekilmiş ve klinik ölçümleri ile tutarlı olan prefenil, postfenil ve postop fotoğraflarından, primer bakış pozisyonunda KRM-1, postfenil ve postop KRM-1 değişimleri, tarsal platform show (TPS), brow fat span (BFS); aşağı bakış pozisyonunda TPS, BFS ölçümleri yapıldı. Bütün ölçümler Image J yazılımı (National Institutes of Health, Bethesda, Maryland) kullanılarak yapıldı. KRM-1 için başarı kriteri olarak, hastanın ameliyattan sonrası KRM-1>2.5 mm olması; simetri başarı kriteri olarak ameliyat sonrası her iki göz KRM-1 farkı ≤ 1.0 mm olarak belirlendi. Toplamda 73 değişkenin, KRM-1 ve simetri başarısı üzerindeki etkileri ayrı ayrı incelendi. Tek değişkenli testlerde anlamlı bulunan değişkenlerle, logistik regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: 203'ü erkek (% 55,77), 161' i kadın (% 44,23) olmak üzere toplamda 364 hastanın 452 gözü çalışmamıza dahil edildi. Hastaların 176'sına iki taraflı (%38,94), 276'sına tek taraflı (%61,06) cerrahi uygulandı. Tek taraflı pitozisi olup Hering cevabı izlenen hastaların 36'sına (% 7,96) iki taraflı cerrahi, 53'üne (%11.73) tek taraflı cerrahi yapıldı. 452 göz kapağının 324'ünde (% 71,68), 364 hastanın 287' sinde (%78,85) simetri başarısı elde edilmiştir. Hem KRM-1 hem simetri başarılı gruplarda KM cerrahisi sonrası TPS'de belirgin kısalma izlenmiştir (p=0,0001, p=0,0001). Hering varlığı (p=0,989, p=0,181) ve hering varlığında unilateral veya bilateral cerrahi dağılında gruplar arasında farklılık izlenmedi (p=0,692, p=0,842). Tek değişkenli analizlerde KRM-1 başarılı olan grupta erkek cinsiyet (p=0,001) varlığı, ameliyat öncesi LF yüksekliği (p=0,0001), doku rezeksiyon miktarı düşüklüğü (p=0,0001) ve daha önce pitozis cerrahisi geçirmemek (p=0,033); simetri olarak başarılı grupta prolen sütur kullanımı (p=0,048),bilateral pitozis varlığı ve bilateral pitozis olup bilateral cerrahi uygulamak (p=0,0001, p=0,0001) , ameliyat öncesi LF yüksekliği (p=0,029), doku rezeksiyon miktarı düşüklüğü (p=0,014) anlamlı olarak yüksek bulundu. Logistik regresyon analizinde KRM-1 başarısı üzerine ameliyat öncesi LF yüksekliği ve doku rezeksiyon miktarı düşüklüğü, simetri başarısı üzerine bilateral pitozis varlığı anlamlı olarak bulundu. Sonuç: Ameliyat öncesi levator fonksiyonunun yüksek olması, ameliyat sonrası kapak seviyesinin yüksek olmasını yani KRM-1 başarısını beraberinde getirmektedir. Ameliyat sırasında rezeke edilen konjonktiva ve Müller kası doku miktarı ne kadar düşük ise ameliyat sonrası KRM-1 başarısı o kadar iyi olmaktadır. Pitozisin bilateral olması ise simetri başarısını olumlu yönde etkileyen faktörler arasında belirlenmiştir. Başarılı KM sonrası TPS'deki anlamlı kısalma bize KM ile levatorun bir miktar ilerleme etkisi yaptığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of our study was to ascertain the factors influencing the efficacy of conjunctivamullerectomy (CM) surgery in terms of postoperative lid symmetry and lid level. Additionally, we sought to present the findings of our resection decision algorithm, which was based on the phenylephrine test response. Materials and Methods: A total of 452 eyes of 364 patients were included in the study between July 2017 and May 2024. These patients had undergone bilateral or unilateral CM surgery with a diagnosis of blepharoptosis at the Oculoplastic and Reconstructive Surgery Department of University of Health Sciences Beyoğlu Eye Health Application and Research Center between July 2017 and May 2024. The present study was conducted in a retrospective, single-center design. From the patients' medical records, the following information was extracted: age, gender, ptosis type, history of previous intraocular or ptosis surgery, history of contact lens and daily drop use, type of anesthesia, suture material, ptosis type, surgical direction and side, and Hering response. In cases with a Hering's response, the following data was also recorded: phenylephrine response of the fellow eye and surgical treatment of the fellow eye; preoperative and postoperative levator function (LF) and/or the presence of lagophthalmos; preoperative lid-lag; the amount of surgical resection; Margin Reflex Distance (MRD-1) and symmetry success; complications; the need for additional surgical procedure; and additional surgical procedure data. Pre-phenylephrine, post-phenylephrine and post-operative photographs, which were taken by a professional and in accordance with clinical measurements, were utilized to quantify MRD-1, post-phenylephrine and post-operative MRD-1 alterations, tarsal platform show (TPS), and brow fat span (BFS) in the primary gaze position, as well as TPS and BFS in the downward gaze position. All measurements were conducted using Image J software (National Institutes of Health, Bethesda, Maryland). The criteria for the success of MRD-1 were that the postoperative MRD-1 should be greater than 2.5 mm, while the criteria for symmetry were that the postoperative bilateral MRD-1 difference should xii be less than 1.0 mm. In total, the effects of 73 variables on KRM-1 and symmetry achievement were analyzed separately. Subsequently, logistic regression analysis was performed with the variables that were found to be significant in univariate tests. Results: A total of 452 eyes (right eye: n=209, 46.24%; left eye: n=243, 53.76%) of 364 patients (203 males, 55.77%; 161 females, 44.23%) were included in the study. Of the total number of patients, 176 (38.94%) underwent bilateral surgery, while 276 (61.06%) underwent unilateral surgery. Of the patients with unilateral ptosis and Hering's response, 36 (7.96%) underwent bilateral surgery, while 53 (11.73%) underwent unilateral surgery. Symmetry was achieved in 324 of the 452 eyelids (71.68%) and in 287 of the 364 patients (78.85%). A notable reduction in the TPS was evident in both the MRD-1 and the symmetry-successful groups following CM surgery (p=0.0001, p=0.0001). No significant differences were observed between the groups in the presence of Hering (p=0.989, p=0.181) or in the distribution of unilateral or bilateral surgery in the presence of Hering (p=0.692, p=0.842). In univariate analyses, the presence of male gender (p = 0.001), high preoperative LF (p = 0.0001), less tissue resection (p = 0.0001), and no previous ptosis surgery (p = 0.033) were identified as significant factors in the MRD-1 successful group. Use of prolene suture (p=0,048), presence of bilateral ptosis, bilateral ptosis and bilateral surgery (p=0.0001, p=0.0001), high preoperative LF (p=0.029), and less tissue resection (p=0.014) were significantly more prevalent in the symmetrically successful group. In logistic regression analysis, the presence of bilateral ptosis and the amount of tissue resection were found to be significant predictors of success in MRD-1, while preoperative LF height was identified as a significant predictor of success in symmetry. Conclusion: A high preoperative levator function is associated with a high postoperative lid level, which is indicative of MRD-1 success. The extent of conjunctiva and Müller muscle tissue resected during surgery is also a significant factor, with a lower amount of resected tissue resulting in a higher probability of MRD-1 success. Additionally, bilateral ptosis has been identified as a factor that positively affects symmetry success. The significant shortening in TPS after successful CM suggests that the levator has some advancement effect with CM.