Ratlarda yara iyileşmesi üzerinerosa damascena ile centella asiatica'nın etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of rosa damascena and centella asiatica on wound healing in rats
  1. Tez No: 906629
  2. Yazar: MEHMET NURİ YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABİDİN TÜZÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Centella asiatica, Rosa damascena, Yara iyileşmesi, Centella asiatica, Rosa damascena, Wound healing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Yara iyileşmesi ile ilgili yeni tedavi yöntemleri geliştirilmesine rağmen modern tıp ilaçlarında meydana gelen yan etkiler ve tedaviye yanıt alınamayan durumlar nedeniyle bitkisel ilaçlara olan güven ve ekonomik yararlar gözetilerek bitkisel ürünlere yönelim gittikçe artmaktadır. Rosa damascenanın yapılan çalışmalarla antioksidan, antimikrobiyal, anti-inflamatuar ve cilt kırışıklıklarına karşı olumlu etkileri bildirilmektedir. Biz bu çalışmamızla Rosa damascenanın bu etkilerinin yara iyileşmesine katkısı olabileceğini düşünerek, yara iyileşmesine etkinliği kanıtlanmış olan Centella asiatica ile karşılaştırarak sunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem Çalışmamızda kontrol, Rosa damascena ile lokal pansuman yapılan ve Centella asiatica kremi ile lokal pansuman yapılan grupların her birinde 7 adet olacak şekilde toplamda 21 adet Winstar albino cinsi dişi rat kullandık. Ratlara intramüsküler (i.m.) olarak 90 mg/kg Ketamin ve 10 mg/kg Xsilazin ile anestezi verdikten sonra, sırt derisinden 2x2 cm boyutlarında, dermis ve epidermisi içine alacak şekilde tam kat cilt yaraları oluşturduk. Yaraları oluşturduktan sonra, tüm ratların 7, 14 ve 21. günlerde yara yüzey ölçümünü yaptık ve histopatolojik incelemeler için spesmenler aldık. Bulgular Ratlarda yara yüzey ölçümü ile yaptığımız makroskobik bulgularımıza göre Rosa damascenanın 21. günde Centella asiaticadan daha iyi olduğunu istatiksel olarak anlamlı bulduk. Mikroskobik bulgularımıza göre Rosa damascenanın tüm parametrelerde Centella asiatica ile benzer olduğunu gördük. Sonuç Rosa damascenanın yara iyileşmesinde makroskobik olarak Centella asiaticadan daha iyi olduğunu, mikroskobik incelemede ise Centella asiatica ile benzer olup her iki grubun kontrol grubundan daha iyi olduğunu gördük.
Özet (Çeviri)
Despite the development of new treatment methods for wound healing, side effects of modern medical drugs and cases where treatment is unresponsive have increased the trust in and economic appeal of herbal medicines. As a result, there is a growing trend toward herbal products. Previous studies have reported that Rosa damascena has antioxidant, antimicrobial, anti-inflammatory properties, and positive effects on skin wrinkles. In this study, we aimed to evaluate the potential contribution of Rosa damascena to wound healing by comparing its effects with Centella asiatica, which has already been proven effective in wound healing. Materials and Methods In our study, we used 21 female Wistar albino rats divided into three groups, each containing seven rats: a control group, a group treated with Rosa damascena for local wound dressing, and a group treated with Centella asiatica cream for local wound dressing. After administering 90 mg/kg ketamine and 10 mg/kg xylazine intramuscularly (i.m.) for anesthesia, full-thickness skin wounds of 2x2 cm, including both dermis and epidermis, were created on the back of each rat. Wound surface measurements were taken on days 7, 14 and 21, and specimens were collected for histopathological analysis. Results According to the macroscopic findings based on wound surface measurements, Rosa damascena showed statistically significant superiority over Centella asiatica on day 21. microscopically, Rosa damascena exhibited similar effects to Centella asiatica in all parameters. Conclusion We observed that Rosa damascena was macroscopically more effective than Centella asiatica in wound healing, while microscopically, it was comparable to Centella asiatica. Both treatment groups were found to be more effective than the control group.