Kur'ân'a dâir yorumları bağlamında Kur'âniyyûn ve mealcilik
Qur'âniyyûn and mealism in the context of their interpretations of the Qur'an
  1. Tez No: 906734
  2. Yazar: ALİ İHSAN KALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED BAHAEDDİN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'ân, Kur'âniyyûn, Mealcilik, Hadis, Tafsir, Qur'an, Qur'aniyyûn, Mealism, Hadith
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Araştırmamızda Ehl-i hadis ve Ehl-i sünnet görüşüne önyargılı veya tamamen reddedici olarak yaklaşan fikirlerden, Kur'âniyyûn ve Mealcilik ekollerini inceleyeceğiz. Bu iki ekol birbiri ile oldukça benzer fikirler taşımaktadır. Ancak temsil eden isimlerin görüşleri dikkate alındığında büyük olmasa da bazı farklılıklar içermektedir. Kur'âniyyûn ekolü, Hint alt kıtasında ortaya çıkmış ve azımsanamayacak kadar taraftarı olan bir ekoldür. Bu ekolü diğerlerinden ayıran, Kur'ân'ın kendi başına yeterli olduğu ve Hz. Peygamber'den günümüze kadar gelen rivâyetlerin şer'i delil olarak kabul edilmemesi fikridir. Diğer ekol olan Mealcilik ise aslında Kur'âniyyûn ekolü ile aynı fikir etrafında toplanmış araştırmacılardan oluşan günümüz ekollerinden biridir. Kur'âniyyûn hadisler konusunda net ve kesin tavır sergilerken Mealcilik ekolünde bu söz konusu değildir. Türkiye'de Mealcilik dendiğinde Arapça dil bilgisine ve geleneksel kaynaklara ihtiyaç duymadan sadece Kur'ân meali okuyarak da İslâm'ın açık ve net şekilde anlaşılabileceğini savunan araştırmacılar akla gelmektedir. Tezimizde Kur'âniyyûn ekolünün ortaya çıkış sebeplerinden bahsettikten sonra temsilcileri ve onlar hakkında kısa bilgi vereceğiz. Kur'âniyyûn ekolünden sonra Mealcilik ekolünün nasıl bu adlandırmaya sahip olduğunu ve Kur'âniyyûn ekolü ile aralarındaki bağdan bahsettikten sonra, ülkemizde önde gelen temsilcilerinden ve bu isimlerin fikirlerini savundukları eserleri hakkında bilgiler vereceğiz. İsmi tezlere dahi Mealci olarak geçmiş araştırmacılara ek olarak kendini 'Kur'ân Talebesi' olarak tanıtan ve kendi metodunun 'Kur'ân İslâmı' olduğunu ifade eden araştırmacıları, fikirlerinin bu ekollere benzerliği sebebiyle farklı bir başlık altında inceleyeceğiz. İkinci bölümde îtikâdî ve amelî görüşler konusunda bahsettiğimiz isimlerin ve geleneksel İslâm kaynaklarının arasındaki ihtilaflı fikirleri inceleyeceğiz.
Özet (Çeviri)
In our research, we will examine the Qur'âniyyûn and Mealism schools, which are among the ideas that approach the Ahl al-hadith and Ahl al-Sunnah view as prejudiced or completely rejecting. These two schools carry quite similar ideas with each other. However, when the views of the names representing them are taken into account, there are some differences, although not major. The Qur'âniyyûn school is a school that emerged in the Indian subcontinent and has a considerable number of adherents What distinguishes this school from the others is the idea that the Qur'an is sufficient on its own and that the narrations from the Prophet to the present day should not be accepted as sharia evidence. The other school, Mealism, is actually one of the contemporary schools consisting of researchers gathered around the same idea as the Qur'âniyyûn school. While the Qur'âniyyûn have a clear and definite attitude towards hadiths, this is not the case in the school of Mealism. When we think of Mealism in Turkey, we think of researchers who argue that Islam can be clearly understood by simply reading the Qur'an without the need for Arabic language knowledge and traditional source In our thesis, after mentioning the reasons for the emergence of the Qur'âniyyûn school, we will give brief information about them and their representative After mentioning how the school of Mealism came to have this name after the Qur'âniyyûn school and the connection between them and the Qur'âniyyûn school, we will give information about the leading representatives in our country and the works in which these names defend their idea In addition to the researchers whose names have even been included in theses as Mealists, we will examine the researchers who introduce themselves as 'Qur'anic Students' and state that their method is 'Qur'anic Islam' under a different heading due to the similarity of their ideas to these school In the second part, we will examine the conflicting ideas between the aforementioned names and traditional Islamic sources on the subject of theological and practical view