Statistical distributions of storm occurrences and their durations in the black sea
Karadeniz'de fırtına oluşumları ve sürelerinin istatistiksel dağılımı
  1. Tez No: 90675
  2. Yazar: İLKNUR ÇOKSAYAR (BARUT)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÖZHAN, DOÇ. DR. SALEH ABDALA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karadeniz, Deniz durumu, Rüzgar hızı, Süreklilik, Rüzgar dalgası, Fırtına süresi, İstatistik, Belirgin dalga yüsekliği Üstsel dağılım, Poisson dağılımı. IV, Black Sea, Persistency, Occurrence, Calm Duration, Sea-state, Statistics, Wind wave, Storm, Significant wave height, Surface wind speed, Poisson distribution, Exponential distribution. iii
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
oz KARADENİZ'DE FIRTINA OLUŞUMLARI VE SURELERİNİN İSTATİSTİKSEL DAĞILIMI Çoksayar (Barut), İlknur Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Danışman: Prof.Dr. Erdal Özhan Yardımcı Danışman: Assoc. Prof.Dr. Saleh Abdalla Aralık 1999, 200 sayfa Bu tez çalışmasında Karadeniz'deki rüzgar hızlarının ve belirgin dalga yüksekliklerinin istatistiksel dağılımlarını araştırmak amaçlanmıştır. 95 aylık (Eylül 1991 -Temmuz 1999 arası) rüzgar ve dalga tahminlerinden elde edilen rüzgar hızı ve belirgin dalga yüksekliği verileri tüm Karadeniz için analiz edilmiştir. Belirli sınır değerlerinin üzerindeki rüzgar hızı ve dalga yükseklikleri için durgun ve fırtınalı sürelerin oluşum ve süreklilik istatistikleri verilmiştir. Deniz durumlarının oluşması Poisson dağılımı ile modellenmiştir. Üstsel dağılımı süreklilik istatistiğine uygulanmıştır. Oluşum ve süreklilik olasılıkları teorik olarak hesaplanmıştır. Poisson dağılımının uyum derecesi Hi-kare testi ile ve üstsel dağılımın uyum derecesi de Kolmogorov-Smirnov testi ile kontrol edilmiştir. Karadeniz'deki genel rüzgar ve dalga iklimi tahmini yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATISTICAL DISTRIBUTIONS OF STORM OCCURRENCES AND THETR DURATIONS IN THE BLACK SEA Çoksayar (Barut), ilknur M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr. Erdal Özhan Co-Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Saleh Abdalla December 1999, 200 pages The main objective of this study is to investigate statistical distributions for wind speeds and significant wave heights in the Black Sea basin. The hindcasted surface wind speed data and the hindcasted significant wave height data over the whole Black Sea covering 95 months (between September 1991 - July 1999) are analyzed. Occurrence and persistency statistics of the storms in terms of wind speeds and sea-states over specified threshold values and the calms are presented. The probabilities of occurrences are modeled by Poisson distribution and exponential distribution is applied to the persistence data. Theoretical occurrence and persistency probabilities are computed. The goodness-of-fit of Poisson distribution is examined by Chi-square test while Kolmogorov-Smirnov test is used for testing exponential distribution. The general wind and wave climate of the Black Sea basin based on the available hindcast data was estimated.