The role of land readjustment in urban design
Arazi düzenlemesinin kentsel tasarımdaki rolü
  1. Tez No: 90676
  2. Yazar: ORUÇ VOLKAN AKKOYUNLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi Düzenlemesi, Arazinin Yeniden Dağıtılması, Mülkiyet Haklarının Yeniden Dağıtılması, Mülkiyet İlişkileri, Taşınmaz Mülkiyeti, 3194 Sayılı İmar Kanunu, 18. Madde, Mülkiyet Dönüşümü, Arazi Bölünmesi, Arazi Toplulaştırması, Mülkiyet ve Kentsel Mekan, Tasarım ve Kentsel Form, 3 Boyutlu Dağıtım, Land Readjustment, Joint Development, Land Re allocation, Re-allocation of Property Rights, Property Relations, Real Property, 3194 The Law of Development, 18th Article of the Law of Development, Property Transformation, Land Subdivision, Land Consolidation, Property and Urban Space, Urban Form, Design and Urban Form, Three Dimensional Reallocation. Ill
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Mekanın üretimi ve yeniden üretimi süreci, yapılaşmamış çevrenin yapılaşmışa veya yapılaşmış çevrenin yine yapılaşmışa dönüşümüdür ki, bu da kentin imarı sürecidir. Bu süreç, aynı zamanda kırsal arazinin kentsele dönüşümünü yani arazi düzenlemesini de içerir. Kentsel mekanın yapılanma süreci boyunca, mülkiyet biçimleri ve hakları eş zamanlı olarak evrilir. Arazi düzenlemesi süreci, kentsel mekanın oluşumunda önemli bir role sahiptir. Bu süreç, sadece kırsal çevrenin kentsele dönüştürülmesi için kullanılan bir araç olarak değerlendirilmektedir. Fakat, bu sürecin kentsel formun oluşumuna büyük etkileri vardır. Bu sebeple bu tez, arazi düzenlemesi sürecinin tasarımın bir aracı olarak kullanılarak farklı kentsel mekanların oluşmasını sağlamanın yollarını a ramaktadır. Tez kapsamında Türkiye'deki mevcut arazi düzenlemesinin tasarım kapasitesi ortaya koyulacak ve tasarım zenginliği ile esnekliğinin arttırılması için önerilerde bulunulacaktır. ivTürkiye'de, arazi düzenlemesi, 3194 Sayılı İmar Kanununun 18. Maddesi ile düzenlenmektedir. Bu süreçte bölünmüş kadastral mülkiyet yapısı tekrar bölünmüş bir yapı olan imar parsellerine dönüşür. Sonuç olarak, mekan organizasyonu sadece arazinin bölünmesiyle sınırlıdır ve estetik, yaratıcı ve esnek olamayan sıradan, tekdüze kentsel mekanların oluşmaktadır. Arazi toplulaştırması yönündeki mekan organizasyonları, arazi bölünmesi yönünde olanlara nazaran daha iyi mekanlar yaratırlar. Birçok ülkedeki arazi düzenlemesi sürecinde, parçalı yapıdan toplulaştırmaya yönelen bir mekan organizasyonu bulunmaktadır. Bu yapı, mükemmel tasarım ve uygulamanın garantisi olmamakla beraber tasarım zenginliği ve esnekliği getirir. Çeşitli arazi düzenlemesi süreçlerini incelemek için diğer ülkelerdeki örneklerle birlikte Türkiye'deki mekan üretim deneyimleri çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
(Re) production process of space is the transformation from unsettled to built-up or built-up to built-up environment, which is the process of building the city. This process includes the conversion from cadastral to development land, land readjustment, as well. Through the process of structuring the urban space, the land ownership pattern and rights evolve synchronously. In the formation of urban environment, land readjustment process has important role. This process is to be evaluated just the tool for converting rural to urban environment. But, this process has big impacts on structuring the urban form. So, the thesis aims to present the ways of developing different urban forms in space through using land readjustment process as a design instrument. There is the search for revealing the design capacity of existing process of land readjustment and producing some proposals to increase the richness and flexibility of design in Turkey. iiiIn Turkey, the land readjustment process is conducted with respect to 18th article of 3194 The Law of Development. In this process, fragmented cadastral parcels are transformed into development parcels. As a result, space organisation is limited with solely subdivision of land causing uniform, ordinary, unaesthetic, uncreative and inflexible urban environment. When space organisation is based on land consolidation, creates really better urban environments compared to land subdivision organisations. In land readjustment process, there are organisational structures of transformation from fragmented property pattern to consolidated one in so many countries. Although it is not the guarantee of excellent design and implementation, it increases the richness and the flexibility of design. To further examine various land readjustment processes, cases from other countries' have been studied together with cases from Turkish experience.