Histerektomi yapılmış kadınların cinsel sağlık okuryazarlığının cinsel tutumlarına etkisi
The of sexual health literacy on sexual attitudes in women who have effect undergone hysterectomy
- Tez No: 906776
- Danışmanlar: PROF. DR. HAVA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Cinsellik, Cinsel sağlık okuryazarlığı, Cinsel tutumlar, Ebe, Histerektomi, Kadın sağlığı, Sağlık okuryazarlığı, Sexuality, Sexual health literacy, Sexual attitudes, Midwife, Hysterectomy, Women's health, Health literacy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışma, histerektomi yapılmış kadınların cinsel sağlık okuryazarlığının cinsel tutumlara etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı nitelikte olan çalışma, Aralık 2023 - Mayıs 2024 tarihleri arasında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları Servisinde histerektomi ameliyatı olan 102 kadınla gerçekleştirilmiştir. Veriler, KBF, CSOÖ ve HCTÖ kullanılarak yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Veriler, tanıtıcı özellikler için frekans ve yüzde analizleri, CSOÖ ve HCTÖ puanlarının dağılımı, iki ölçek arasındaki ilişki ve tanıtıcı özelliklere göre farklılıklar t-testi, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U ve Pearson korelasyon analizleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Kadınların CSOÖ toplam puanı 53.56±12.56 ve HCTÖ toplam puanı 78.47±13.92 olarak bulunmuştur. HCTÖ doğum kontrolü alt boyutu, araç olarak değerlendirme alt boyutu ve toplam puan ortalaması ile CSOÖ cinsel bilgi alt boyutu arasında ve araç olarak değerlendirme alt boyutu ile CSOÖ toplam puan ortalaması arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur (p0.1). Sonuç: Kadınların cinsel sağlık okuryazarlığı düzeyinin artmasıyla, cinsel tutum düzeylerinin de arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the effect of sexual health literacy on the sexual attitudes of women who have undergone hysterectomy. Material and Method: This descriptive study was carried out with 102 woman who had surgery of hysterectomy in the Gynecology Department of Tekirdağ Namık Kemal University Hospital between December 2023 and May 2024. The data were collected through face-to-face interviews using a PIF, the SHLS and the HSAS. Data were evaluated using frequency and percentage analyses for descriptive characteristics, distribution of SHLS and HSAS scores, the relationship between the two scales, and differences according to descriptive characteristics using t-tests, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U, and Pearson correlation analyses. Results: The total score of the SHLS was found to be 53.56±12.56, and the total score of the HSAS was 78.47±13.92. A positive significant relationship was found between the birth control subscale, the evaluation as a means subscale, and the total score of the Sexual Attitudes Scale and the sexual knowledge subscale of the SHLS. Additionally, a positive significant relationship was found between the evaluation as a means subscale and the total score of the SHLS (p0.1). Conclusion: : It was concluded that the sexual attitude levels of women increased within the increase of the level of sexual health literacy.