Sosyal medyanın seçmen tercihine etkisi: Ankara örneği
The effect of social media on voter preference: Ankara example
- Tez No: 906811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Siyasi Katılım, Seçmen Tercihi, Seçim, Social Media, Political Participation, Voter Preference, Election
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzde, sosyal medya platformları siyasi iletişimde olağanüstü bir rol oynamaktadır. Siyasi partiler, geniş kitlelere ulaşmak, politikalarını tanıtmak ve destekçileriyle etkileşimde bulunmak için sosyal medya platformlarını aktif bir şekilde kullanmaktadır. Bu çalışma, sosyal medyanın seçmen tercihlerine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Sosyal medya platformlarının yaygınlaşması ve kullanıcı sayısının artması, bu platformların siyasi bilinç ve katılım üzerindeki etkilerini daha da önemli hale getirmiştir. Araştırmada, çeşitli sosyal medya platformlarının kullanım oranları, kullanıcıların sosyal medyada geçirdikleri süreler ve bu platformların bilgi edinme, iletişim ve siyasi katılım üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Ankara ilinde rastgele 403 katılımcı ile anket yapılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen bu bulgular, sosyal medyanın seçmen tercihlerine etkilerini anlamak ve bu etkileri daha iyi yönetmek için önemli ipuçları sunmaktadır. Sosyal medya, modern siyasi kampanyalar ve seçmen etkileşimi için vazgeçilmez bir araç haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, social media platforms play an extraordinary role in political communication. Political parties actively use social media platforms to reach large audiences, promote their policies, and engage with their supporters. This study aims to examine the effects of social media on voter preferences. The widespread use of social media platforms and the increasing number of users have made the impact of these platforms on political awareness and participation even more significant. The research evaluates the usage rates of various social media platforms, the time users spend on these platforms, and the effects of these platforms on information acquisition, communication, and political participation. A survey was conducted with 403 randomly selected participants in Ankara. The findings from this research provide important insights into understanding and better managing the effects of social media on voter preferences. Social media has become an indispensable tool for modern political campaigns and voter engagement.