Muhasebe dersi alan öğrencilerin kişilik özellikleri ve muhasebe iş ilanlarında beklenen özellikler: Kayseri ilinde bir araştırma
Personality traits of accounting students and the expected qualities in accounting job postings: A study in Kayseri
- Tez No: 906816
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AKSOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Muhasebecilik, Kişilik Özellikleri, Accounting, Accountacy, Personality Traits
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışma, muhasebe dersi alan öğrencilerin kişilik özelliklerini belirlemek ve bu özelliklerin muhasebe iş ilanlarında aranan niteliklerle ne ölçüde uyumlu olduğunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın temel amacı, öğrencilerin sahip olduğu kişilik özelliklerinin neler olduğunu ve muhasebe mesleği için gerekli görülen nitelikleri ortaya koymaktır. Araştırmada, muhasebe eğitimi alan öğrencilerin kişilik özellikleri anketler aracılığıyla belirlenmiş, muhasebe iş ilanları ise içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. İçerik analizi yapılırken MAXODA 2020 programı kullanılmış olup muhasebe alanında yayımlanan ilanlara ilişkin kelime bulutu ve kod şeması hazırlanmıştır. Araştırmada 402 kişiye anket yapılmış olup 12 anketteki verilerin eksik olması nedeniyle 390 anketin verileri çalışma kapsamına dahil edilmiştir. Çalışma, Abdullah Gül Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi ve Nuh Naci Yazgan Üniversitesinde muhasebe dersi alan önlisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri kapsamaktadır. Analiz sonuçlarına göre, kişilik özelliklerinin alt boyutlarının kendi aralarında anlamlı bir ilişkisi olduğu görülmüştür. Buna ek olarak, dışadönüklük ve deneyime açıklık ile sosyo demografik yapı faktörleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. İlanların sonuçlarında ise en çok aranan kavramların takım çalışması ve iletişim becerisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the personality characteristics of students taking accounting courses and to examine to what extent these characteristics are compatible with the qualifications sought in accounting job postings. The main purpose of the research is to reveal what personality traits students have and the qualifications deemed necessary for the accounting profession. In the research, the personality characteristics of students studying accounting were determined through surveys, and accounting job postings were examined using the content analysis method. MAXODA 2020 program was used while conducting content analysis, and word cloud and code scheme were prepared for the announcements published in the field of accounting. In the research, 402 people were surveyed, and due to missing data in 12 surveys, the data of 390 surveys were included in the scope of the study. The study includes associate, undergraduate and graduate students taking accounting courses at Abdullah Gül University, Erciyes University, Kayseri University and Nuh Naci Yazgan University. According to the analysis results, it was seen that the sub-dimensions of personality traits had a significant relationship among themselves. In addition, significant differences were found between extraversion and openness to experience and socio- demographic structure factors. When the advertisements published in the field of accounting were examined, it was seen that the most sought-after concepts were teamwork and communication skills.