Direction finding with a circularly rotated antenna
Bir anteni dairesel yörüngede döndürerek yön bulma
- Tez No: 90684
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU TUNCAY KOÇ, PROF. DR. YALÇIN TANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: yön bulma, doğrusal öngörü. vı
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
oz bir anteni dairesel yörüngede döndürerek yon BULMA ŞEN, Eren Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr.Arzu Tuncay Koç Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın Tanık Aralık 1999, 65 sayfa Bu çalışmada, bir anteni dairesel bir yörüngede döndürerek birden fazla kaynağın yönünün bulunması için yeni bir algoritma önerilmiştir. Problem formulasyonu sırasmda, antenin döndürülmesinden kaynaklanan Doppler frekans kayması dikkate alınmıştır. Gözlem süresince ortamda bulunan sinyal bilgisinin değişmediği varsayıldığından dolayı algoritma tek gözlem işlem yapışma sahiptir. Algoritma tek gözlem işlem yapışma sahip olduğundan dolayı kaynaklar arasındaki ilintiye duyarlı değildir. Problem, geliş açısı kestirimlerinin doğrusal öngörü yöntemi kullanılarak elde edilmesine olanak verecek şekilde formüle edilmiştir. Öngörü hata süzgecininsıfırlarının açısal konumlarından, geliş açısı kestirimleri elde edilmektedir. Kullanılan doğrusal öngörü yönteminde, veri matrisi ve veri vektörü, farklı güçlere sahip olan gürültü verilerinin etkisini azaltabilmek için, uygun bir şekilde ağırlıklandınlmıştır. Ağırlıklandınlmış matrisin tekil değer ayırştınmı (SVD) kullanılarak, belirli bir rankı olan yaklaşığı bulunmuştur. Yaklaşık matris, öngörü hata süzgecinin katsayılarım hesaplarken, ağırlıklandınlmış matris yerine kullanılmaktadır [1,2]. Algoritmanın başarımı, bilgisayar benzetimleri kullanılarak araştırılmıştır. Geliş açısı kestirimlerinin kök-ortalama-kare (rms) hatalarının, birçok durumda bir dereceden küçük olduğu gözlenmiştir. Önerilen yön kestirim algoritmasının kalibrasyon amacıyla çevreyi tanımlamak gibi belirli uygulamalarda kullanılması uygun gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIRECTION FINDING WITH A CmCULARLY ROTATED ANTENNA ŞEN, Eren MSc., Department of Electrical and Electronic Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Arzu Tuncay Koç Co-supervisor: Prof. Dr. Yalçın Tanık December 1999, 65 pages In this work, a new algorithm for multiple emitter direction finding by using a single antenna moving along a circular trajectory is proposed. The Doppler frequency shift caused by the movement of the antenna is taken in the problem formulation into account. It is assumed that, the information in the incoming signals does not change in the observation duration, and therefore, a single snapshot processing is used. Thus the algorithm has no restriction on the correlation of the incoming signals. The problem is formulated such that the linear prediction based methods can be applied to estimate the direction of arrivals of the incoming signals. The iiidirection of arrival estimates are obtained from the angular locations of the prediction-error filter zeroes. In the linear prediction method used, the data matrix and the data vector are weighted suitably to alleviate the effects of noise samples with unequal variances. The prediction-error filter coefficients are found by replacing the weighted data matrix by its lower rank approximation obtained via its singular value decomposition [1,2]. The algorithm performance is investigated through computer simulations. It is observed that the root-mean-square errors of the direction of arrival estimates are less than one degree in most cases. Therefore, it seems reasonable to use the proposed direction finding algorithm in some particular applications, for instance, in identifying the environment for calibration purposes. Keywords : direction finding, linear prediction. IV